Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vodja urgentnega kirurškega bloka UKC-ja Ljubljana Uroš Tominc je v izjavi za javnost pojasnil, da so na ljubljanski urgenci od petka obravnavali več kot 250 poškodovancev, sprejeli so jih 38, saj večina potrebuje operativni poseg. 20 so jih že operirali konec tedna. Od 10 do 15 poškodovanih, ki bodo potrebovali operativni poseg, vendar ni nujen, so začasno poslali domov in bodo operirani v prihodnjih od dveh do treh tednih, saj gre pri njih večinoma za zlome zgornjih okončin.

Poleg poškodb gležnja so na urgenci najpogosteje obravnavali poškodbe zapestij, prav tako pa tudi nekaj zlomov kolkov. Tominc je dejal, da trenutna stavka sindikata zdravnikov in zobozdravnikov ne vpliva na njihovo delo in da skušajo zagotoviti dodatne operativne ekipe.

Med poškodbami zaradi padcev prevladujejo zlomi. Foto: BoBo
Med poškodbami zaradi padcev prevladujejo zlomi. Foto: BoBo

"Epidemija poškodb"

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC-ja Ljubljana Matej Cimerman pa je v izjavi za medije ob robu stavkovnega zbora zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana povedal, da je bila po petkovem mokrem snegu v soboto in nedeljo zmrzal, "tako da smo imeli epidemijo poškodb".

V soboto in nedeljo so operirali 20 bolnikov, na operacijo jih čaka še zagotovo 60.

"Operacijska soba je delovala tako rekoč 24 ur, tako da kljub stavki delamo ne na 100, ampak na 180 odstotkih," je dejal. Zagotovil je, da se bodo potrudili za vse bolnike, ki še čakajo na operacijo. Čakali bodo sicer po njegovih besedah predolgo. "Ampak to ne zaradi nas, ki stavkamo, ampak zaradi resursov, ker nimamo operacijskih dvoran in nimamo osebja za to. Bomo pa delali tudi popoldne, tudi ponoči, kolikor bomo lahko," je dodal.

Med poškodbami po njegovih navedbah prevladujejo zlomi. Veliko je bilo zlomljenih kolkov, kar je pogosto predvsem pri starejših, pa sicer tipičnih poškodb pri padcih, kot so poškodbe gležnja, goleni, komolca, zapestja, tudi hrbtenice. Dokler se ne bo ogrelo, teh padcev ne bo konec, je še dejal Cimerman.

V UKC-ju Ljubljana so že ob koncu tedna poročali o številnih pacientih z zlomi. Ob tem so pozvali k skrajni previdnosti pri sprehodih, predvsem starejše prebivalce. "Če je le mogoče, naj starejši ostanejo doma, saj je zanje ob nizkih temperaturah, ko so tla nepredvidljiva, vsak padec lahko usoden," so opozorili.

Spomnili so, da v urgentnih ambulantah UKC-ja Ljubljana kljub zdravniški stavki delo poteka brez omejitev. "Stanje se trudimo obvladovati, zagotovo pa kljub izjemnemu trudu ne bomo mogli nositi celotnega bremena zdravstva, če bolniki ne bodo prejeli pravočasnega zdravljenja tudi na primarni in sekundarni ravni," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi padcev na ledu v UKC-ju Ljubljana obravnavali več kot 250 ljudi

Številne poškodbe zaradi poledenelih tal