Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

Lani junija je postojnska bolnišnica prenehala sodelovati z Zdravstvenim centrom Dravlje, kjer so zanje opravljali oploditve z biomedicinsko pomočjo. Teh je bilo kar tretjina vseh, opravljenih v Sloveniji. Čeprav je direktor Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Aleksander Merlo želel podaljšati pogodbo o sodelovanju do gradnje lastnega centra, pa jih je ministrstvo postavilo pred dejstvo, da se morajo izreči, kako naprej. Pogodbe niso podaljšali, v tem času pa iz Postojne pare na postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo pošiljajo v UKC Ljubljana.

Sorodna novica Oploditev z biomedicinsko pomočjo: Pari iz postojnske bolnišnice preusmerjeni v UKC Ljubljana

Za center še izbirajo izvajalca

Trenutno v Postojni potekajo gradbena dela. "Vhod proti zdravstvenemu domu imamo zaprt, saj se bodo tukaj postavili novi prostori z lekarno, predavalnico in verjetno še kakšen funkcionalni prostor, ambulante in podobno. Pričakujemo pa tudi začetek del v pritličju, kjer bo center za oploditev z biomedicinsko pomočjo," je za Radio Slovenija pojasnil Merlo.

Graditi ga bodo začeli takoj, ko bodo izbrali izvajalca, upa pa, da bo nared najpozneje do poletja.

Prihajajo tudi pari iz tujine

V njihov center za oplojevanje z biomedicinsko pomočjo se sicer zatekajo tudi pari iz tujine. Celo iz Amerike, je za Radio Slovenija poročala Sabrina Mulec. Merlo je opisal, da so "meje padle, in kar delajo v Ameriki, delamo tudi v Sloveniji. Ljudje tehtajo, kje bodo prej prišli na vrsto, kje bo finančno ugodneje in kje bodo imeli dobro zdravstveno oskrbo."

Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić
Foto: MMC RTV SLO/Dolores Subotić

Aleksander Merlo je sicer v svojih 40 letih dela na svet pomagal približno 15.000 novorojenčkom. In pred dnevi ga je z državnim odlikovanjem nagradil predsednik republike Borut Pahor. Čeprav se je pred časom že odpravljal v zasluženi pokoj, si je premislil, saj je pred bolnišnico še veliko izzivov.