Foto: BoBo
Foto: BoBo

Drugi bolniki pa čakajo in tako se umetno podaljšujejo čakalne dobe. Zdravstvu, ki ga že tako pestijo finančne stiske, pa takšno neodgovorno ravnanje povzroča dodatne stroške.

V UKC-ju Ljubljana v prvih šestih mesecih na pregled, diagnostiko ali operacijo ni prišlo več kot 51 tisoč bolnikov, vendar niso sporočili, da jih ne bo. V UKC-ju Maribor pa skoraj 25 tisoč.

Na prvi pregled pri ortopedu nedopustno dolgo čaka več kot 14 tisoč ljudi. Toda v Novem mestu 370 bolnikov od 6200 naročenih ni obiskalo ortopeda, termina pa niso odpovedali. Od skupaj 153 tisoč naročenih v vseh dejavnostih, jih ni bilo 3500.

"3500 odpovedanih oziroma nerealiziranih pregledov dejansko pomeni nekje približno 60 tisoč evrov," opozarja Milena Kramar Zupan, direktorica SB-ja Novo mesto.

Odpadajo tudi operacije. V prvih šestih mesecih v Novem mestu 120 operacij. 43 bolnikov pa so že sprejeli v bolnišnico, a se pozneje niso želeli operirati.

"To je neodgovorno, ker je to velik strošek za zdravstveno blagajno, ker govorimo o pacientih, ki so bili popolnoma pripravljeni z vsemi predoperativnimi izvidi in tudi vsa oprema se je že pripravila za njih, da se bodo operirali," je poudarila kirurginja Katarina Benkovič Golob iz SB-ja Novo mesto.

Slovenija ima 28 bolnišnic, natančnih izračunov, koliko stane neodgovorno ravnanje nekaterih bolnikov, ni.

Bolnik svoj izostanek lahko opraviči še 30 dni po tem, ko na dogovorjen termin ni prišel. Če ne pojasni, je izbrisan s čakalnega seznama. Nanj ga znova uvrstijo, če bi čakanje ogrozilo njegovo življenje. Odsotnost je opravičljiva zaradi smrti družinskega člana, hospitalizacije bolnika ali družinskega člana. In kakšna so opravičila bolnikov, ko bolnišnica to preveri?

"Našli so termin pri drugih izvajalcih, spet naslednji imajo določene obveznosti, bodisi v službi bodisi doma," pojasnjuje Kramar Zupan.

Odgovorno bi bilo, če bi bolniki obvestili zdravstveno ustanovo, da jih ne bo in tako prepustili mesto nekomu, ki čaka.

Na pregled ali obravnavo čaka 284 tisoč pacientov