Na Mestni občini Kranj so se na analizo odzvali v ponedeljek. Foto: Pixabay
Na Mestni občini Kranj so se na analizo odzvali v ponedeljek. Foto: Pixabay

Predstavniki ministrstva za zdravje so v ponedeljek županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavili analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Analiza kaže, da sta primerni lokaciji v Kranju in Radovljici. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu Marjana Pintarja pa lokacija na Jesenicah ne ustreza prostorskim razmeram, zato je v analizo niso uvrstili. Občine imajo do petka čas, da podajo morebitne pripombe.

Na Jesenicah pripravljajo pritožbo in zahtevajo enakovredno obravnavo. Radio Slovenija pa je neuradno izvedel za razmišljanje, da bi družbo Elmarkt zaradi izvedbe presoje prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob obisku v Topolšici zavrnila morebitno novo presojo.

Radovljica najprimernejša

Radovljiški župan Ciril Globočnik je dejal, da so z izsledki analize zelo zadovoljni, saj se na projekt pripravljajo od leta 2017 in "da je bilo zdaj končno ugotovljeno, katero mesto je najprimernejše". Na analizo, ki je bila po njegovih besedah korektno narejena, se ne bodo pritožili, če bo treba, pa bodo oddali dodatna pojasnila.

Sorodna novica Za gorenjsko regijsko bolnišnico primerni lokaciji v Kranju in Radovljici

Poudaril je, da je lokacija v Radovljici najprimernejša, "ker smo mi na sredini Gorenjske in imamo od Darsa in direkcije za infrastrukturo vsa potrdila za direktni priključek z avtoceste oziroma državne ceste do bolnišnice, kar je izrednega pomena". Dodal je, da je v bližini tudi letališče v Lescah, ki je zelo pomembno, kadar je na Brniku megla.

Po njegovih besedah je pomembno tudi, da imajo v Radovljici za gorenjsko bolnišnico po veljavnih prostorskih načrtih za daljše obdobje na voljo 10 hektarjev zemljišč in še devet dodatnih hektarjev.

Kranj zahteva številne popravke analize, Jesenice zahtevajo enakovredno obravnavo

Glede odziva Mestne občine Kranj, ki zahteva številne popravke analize, pa je Globočnik dejal, da je kranjski župan Matjaž Rakovec seveda lahko nezadovoljen. "Čisto preprosto povem, da če mislijo po vzoru Kliničnega centra v Ljubljani na sredino mesta spraviti bolnišnico, mislim, da je to največja napaka, ker vemo, kakšna je dostopnost Kliničnega centra v Ljubljani in kakšna bo tukaj," je opozoril.

Rakovec je za Radio Slovenija izrazil skeptično mnenje o pravilnih stroškovnih podatkih, ki so bili navedeni v analizi. "Komunalna opremljenost je bila ocenjena na 4,33 evra na kvadratni meter, v Kranju 60 evrov, kar je realna cena. Ni pa logično, da ima katera koli občina 4,33 evra na kvadratni meter."

Župan Občine Jesenice Peter Bohinec pa je negativno presenečen, da v analizo niso bili vključeni. "Očitno so imeli napačne oziroma nezadostne informacije, kajti Občina Jesenice je že večkrat ponudila zemljišče na Plavškem travniku in na Blejski Dobravi in dodatno, če bi bilo treba, še zemljišče okoli bolnišnice," je povedal.

Ministrstvu bodo zato posredovali dopis, v katerem bodo zahtevali, da Jesenice obravnavajo enakovredno z drugimi lokacijami. "Kajti Jesenice imajo dovolj argumentov, predvsem ekonomskih, da bolnišnica ostane in se razvija naprej na Jesenicah," je prepričan Bohinec.

Na Mestni občini Kranj so se na analizo odzvali v ponedeljek in med drugim navedli besede župana Rakovca, ki je razočaran nad metodologijo analize in nad tem, da nekaterih argumentov niso upoštevali.

Kje bo stala nova gorenjska regijska bolnišnica?