Foto: EPA
Foto: EPA

Slovenija se vse od začetka epidemije covida-19 zavzema za nudenje največje možne zaščite javnega zdravja vsem prebivalcem, zato je poskrbela, da so imeli oziroma še vedno imajo vsi prebivalci v Sloveniji možnost cepljenja proti covidu-19, so poudarili na ministrstvu za zdravje.

Z razvojem epidemije covida-19 in mutacijo koronavirusa so se sicer razvijala tudi cepiva, ki nudijo višjo stopnjo zaščite glede na določen sev virusa. Da bi zaščitila prebivalstvo, je Slovenija zagotavljala tudi vsa odobrena cepiva, ki so bila prilagojena na takratni pojavni sev, so poudarili. Z vsakim novim prilagojenim cepivom pa je zanimanje za cepljenje s starimi različicami upadel, zato so ti odmerki pogosto ostajali neporabljeni.

Sorodna novica Največ cepiv proti covidu-19 zavrgli v Estoniji, sledita Nemčija in Slovenija

V Sloveniji so doslej po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zavrgli dobre tri milijone odmerkov cepiv proti covidu-19. Večini zavrženih odmerkov je rok uporabe potekel v skladiščih NIJZ-ja. Največ odmerkov so zavrgli letos, najmanj pa v letu 2021. Med neporabljena cepiva proti covidu-19 sicer po navedbah ministrstva za zdravje spadajo tudi uničena cepiva pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Članice EU-ja so sicer skupaj zavrgle najmanj 215 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki so jih kupile na vrhuncu pandemije, kar je davkoplačevalce stalo štiri milijarde evrov, razkriva analiza, ki jo je nedavno opravil bruseljski spletni bilten Politico. Glede na njihovo analizo je sicer Slovenija zavrgla malo manj kot dva milijona odmerkov oz. 0,94 na prebivalca, kar je manj, kot kažejo podatki NIJZ-ja.