Trije malčki na Japonskem so umrli tri dni po cepljenju. Foto: EPA
Trije malčki na Japonskem so umrli tri dni po cepljenju. Foto: EPA

Na Japonskem so tako s trga umaknili cepivi proizvajalcev Pfizer in Sanofi-Aventis. Pri nas je voljo le cepivo Pfizerja, ki pa po navedbah agencije za zdravila ni del obvezne sheme cepljenja.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke bo lahko ukrepala šele, ko bo prejela obvestilo od Evropske agencije za zdravila. Kot je pojasnila direktorica slovenske agencije Martina Cvelbar, je dovoljenje za promet s cepivom prevenar izdala Evropska komisija, zato je organ, pristojen za cepivo, Evropska agencija za zdravila, ki bo določila ukrepe, zavezujoče za vse države članice EU-ja.

Najprej je treba ugotoviti povezavo
"Pri neželenih učinkih zdravil je treba ugotoviti, kakšna je vzročna povezava med zdravilom in neželenim učinkom. Ukrepi so sorazmerni z ugotovljenim tveganjem in lahko vključujejo spremembe informacij o zdravilih (vključitev novih opozoril, previdnostnih ukrepov, priporočil za zmanjšanje tveganja). Če pa ocena pokaže, da tveganj s sprejetimi ukrepi ni mogoče zmanjšati in je tveganje večje od koristi zdravljenja, se zdravilu odvzame dovoljenje za promet," pojasnjuje Cvelbarjeva.

Prva "žrtev" cepiva že novembra?
Na Japonskem so trije malčki, mlajši od dveh let, umrli tri dni po cepljenju z obema cepivoma, enoletnik pa je umrl dan po cepljenju proti pljučnici, ko je hkrati prejel tudi odmerek cepiva proti davici, oslovskemu kašlju in tetanusu. Cepivi proti pljučnici in meningitisu prevenar in acthib sta na Japonskem na voljo dve leti. Tamkajšnje pristojne oblasti so že začele preiskavo, s katero naj bi ugotovili morebitne povezave med smrtmi in cepljenjem. Japonsko ministrstvo za zdravje je še sporočilo, da so že novembra lani odkrili smrt malčka, potem ko je ta prejel drugi odmerek cepiva acthib.