Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je leta 2022 za tuberkulozo zbolelo 10,6 milijona ljudi, 1,3 jih je umrlo. Poleg pogostosti pojavljanja in visoke umrljivosti je svetovni zdravstveni problem tuberkuloze povezan tudi z vse večjim pojavom neobčutljivosti bacilov tuberkuloze na standardna protituberkulozna zdravila ter z nedostopnostjo do hitre diagnostike in učinkovitega sodobnega zdravljenja v državah z visoko pojavnostjo tuberkuloze.

Slogan letošnjega svetovnega dneva boja proti tuberkulozi je enak lanskemu in se glasi Da! Lahko odpravimo tuberkulozo! Na lanskem srečanju Združenih narodov so se voditelji držav namreč zavezali, da bodo pospešili napredek pri odpravljanju tuberkuloze.

Pri nas najpogosteje zbolijo starejši in tisti z dodatnimi dejavniki tveganja

Slovenija že vrsto let sodi med države z nizko pojavnostjo tuberkuloze. Za te države je značilno, da se bolezen pogosteje pojavlja pri starejših in imunsko kompromitiranih osebah, pri osebah, ki so priseljene iz držav z višjo pojavnostjo tuberkuloze, ter pri osebah z dodatnimi dejavniki tveganja, kot so čezmerno uživanje alkohola, kajenje in slabša prehranjenost, so sporočili z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

V primerjavi z večino držav z nizko pojavnostjo tuberkuloze pa imamo v Sloveniji malo primerov tuberkuloze pri osebah, okuženih z virusom HIV, zapornikih, uživalcih nedovoljenih mamil in pri brezdomcih. To dejstvo na kliniki pripisujejo dobremu zdravstvenemu nadzoru nad temi občutljivimi skupinami prebivalstva.

Kot so sporočili s klinike Golnik, ki vodi Register tuberkuloze RS, je bilo v Sloveniji leta 2022 prijavljenih 74 oseb s tuberkulozo (kar predstavlja pojavnost 3,5 primera na 100.000 prebivalcev), od tega 42 moških, 31 žensk in en otrok. Povprečna starost bolnikov je bila 57 let. Med tuberkuloznimi bolniki je bilo 31 oseb oziroma skoraj 42 odstotkov rojenih zunaj Slovenije. Delež tistih, ki so prišli iz bolj oddaljenih držav, se z leti povečuje.

Kljub temu Slovenija nadaljuje uveljavitev vseh priporočil WHO-ja, je poudarila vodja Registra tuberkuloze RS na Kliniki Golnik Petra Svetina. "Tako smo z letošnjim letom dobili še tretje novo zdravilo za zdravljenje multirezistentnih oblik tuberkuloze, s čimer smo bolnikom z odpornimi oblikami tuberkuloze omogočili dostopnost do krajših, učinkovitih in do bolnikov bolj prijaznih načinov zdravljenja," so njene besede na kliniki povzeli v sporočilu za javnost.

Kot država z nizko pojavnostjo nadaljujemo z vsemi uveljavljenimi ukrepi, kot so hitra diagnostika in čim hitrejše ustrezno zdravljenje, preprečevanje prenosa okužbe z bolnikov na zdrave ljudi in preprečevanje razvoja bolezni pri okuženih osebah, je izpostavila Svetina. Zadnja dva ukrepa sta se namreč po njenih navedbah izkazala kot najučinkovitejša pri nadzoru tuberkuloze v državah z nizko pojavnostjo.