Največ samomorov se naredi na vzhodu države. Foto: MMC RTVSLO
Največ samomorov se naredi na vzhodu države. Foto: MMC RTVSLO
Samomore je mogoče preprečiti

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS izkoriščajo ta dan za ozaveščanje o vprašanju samomora in zmanjšanje z njim povezane stigme. Po podatkih IVZ-ja se število samomorov v Sloveniji zmanjšuje. "V zadnjih desetih letih je prišlo do pomembnega, skoraj 30-odstotnega zmanjšanja števila samomorov," je dejala Alenka Tančič Grum z IVZ-ja.

Lani je v Sloveniji samomor naredilo 437 ljudi, v vzhodni Sloveniji. Med samomorilci je bilo 348 moških in 89 žensk. Razlaga za tako razliko se po besedah Tančič Grumove skriva v tem, da izbirajo moški za samomor agresivnejše načine, ki pogosteje povzročijo smrt, medtem ko ženske pogosteje poiščejo pomoč in o težavah spregovorijo.

V pripravi je Resolucija o nacionalnem programu duševnega zdravja, eno od njenih prednostnih področij pa je preventiva samomorilnega vedenja. V zadnjih desetih letih se je v Sloveniji okrepilo delo, usmerjeno v preprečevanje samomorov, verjetno pa se je tudi zato število samomorov v tem času zmanjšalo za 30 odstotkov.

Kontakti za pomoč v stiski:

112: Reševalna služba

01 520 99 00: Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

080 116 123: Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna, brezplačna številka; 24 ur na dan)

080 116 111 ali 080 12 34: TOM - telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 20. uro)


Slovenski center za raziskovanje samomora začenja septembra izvajati preventivne delavnice v okviru projekta A (se) štekaš?!?. Gre za projekt, namenjen dijakom, staršem in šolskemu osebju. Dijakom bo tako na voljo program, kjer bodo lahko razvijali dobro samopodobo, asertivnost, izražanje čustev in skrb za duševno zdravje. Njihovi starši bodo dobili informacije o stiskah mladih, učitelji pa bodo vključeni v trening prepoznave samomorilnega vedenja in ukrepanja ob tem.

Dogodki v štirih slovenskih mestih
Slovensko geslo letošnjega svetovnega dne preprečevanja samomorov je "Čim več luči življenja in čim manj praznih copat". Ti naj bi simbolizirali intimni prostor preminule osebe. Predsednik društva Ozara Slovenija Bogdan Dobnik je dejal, da bodo za vsakega umrlega v Kopru, Ljubljani, Celju in Mariboru postavili par hišnih copat, skupaj torej 437 parov.

Po podatkih Statističnega urada RS za leto 2011 je največ samomorilcev poročenih, 42,4 odstotka. 31,7 odstotka jih je samskih, 13,3 odstotka ločenih, 12,6 odstotka pa ovdovelih.

Po regijah pa je bila po statistiki samomorilnost največja v spodnjeposavski statistični regiji, najnižja pa v goriški statistični regiji.

Kje je Slovenija v Evropi?
Za leta 2010 so na spletni strani Eurostata podatki na voljo le za 17 držav članic Evropske unije. Slovenija je za Madžarsko in Latvijo na tretjem mestu, najmanj samomorilni pa so v Grčiji in Španiji.

Svetovna zdravstvena organizacija sporoča, da vsako leto na svetu samomor naredi milijon ljudi.

B. V. Inštalacija 437 parov copat na Kongresnem trgu ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora ponazarja umrle zaradi samomora v lanskem letu.

Samomore je mogoče preprečiti