V ZDA so naročili 250 milijonov odmerkov cepiva proti novi gripi. Foto: EPA
V ZDA so naročili 250 milijonov odmerkov cepiva proti novi gripi. Foto: EPA

Prve so cepivo v obliki razpršila za nos so v ponedeljek dobile zdravstvene ustanove v zveznih državah Indiana in Tennessee.

Pristojne ameriške oblasti so izdale dovoljenje za pet vrst cepiva proti novi gripi. Naročili so 250 milijonov odmerkov v obliki injekcij in razpršila za nos, na teden pa naj bi dobivali med deset in 20 milijoni odmerkov cepiva. Po zagotovilih ameriške administracije naj bi bilo cepiva dovolj za vse prebivalce.

Cepivo najprej za najbolj ogrožene
Ameriške zdravstvene ustanove pa se srečujejo še z eno težavo. Kako zbrati na tisoče zdravstvenih delavcev na približno 90.000 mestih po vsej državi, ki bi v treh do štirih mesecih razdelili 250 milijonov odmerkov cepiva, pri tem pa poskrbeli, da bodo najprej cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi - noseče ženske, otroci in zdravstveni delavci.

Cepivo kmalu tudi v Evropi
Tudi Evropska komisija je odobrila uporabo dveh cepiv proti novi gripi A H1N1, focetria, ki ga proizvaja švicarski Novartis, in pandemrix, ki ga proizvaja britanski GlaxoSmithKline, ki naj bi bili v vseh članicah EU-ja na voljo v kratkem, še pred začetkom sezone gripe.