Po sedmih tednih od začetka za zdaj nič ne kaže, da bi se doslej najdaljša stavka zdravniškega sindikata Fides bližala koncu. Dva dni pred tem, ko bodo začeli veljati preklici soglasij za nadurno delo številnih zdravnikov, kar bo dodatno otežilo delovanje večine zdravstvenih zavodov po državi, se je v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 z ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pogovarjala novinarka Tatjana Pirc.

"Na podlagi podatkov, ki jih imamo, pacientom nikakor ni treba skrbeti, da ne bi delovala nujna medicinska pomoč ali neprekinjeno zdravstveno varstvo. Seveda pa moramo vedeti, da bodo zaradi umika soglasij nastale motnje," je o tem, kaj pričakuje po 1. marcu, dejala ministrica. Dodala je, da je ministrstvo za zdravje ves čas v kontaktu z direktorji vseh javnih zdravstvenih zavodov. Na podlagi informacij, ki jih dobivajo, je vlada ta teden sprejela tudi ukrepe, s katerimi bo skušala zagotoviti delovanje javnega zdravstvenega sistema, med drugim tudi z razporejanjem zdravnikov v izmensko delo.

Sorodna novica Polh: Vlada stavi na zavlačevanje in utrujanje. Valentina Prevolnik Rupel: Ponudba je velikodušna.

Vlada bo sicer v naslednjem tednu sprejela dodatne ukrepe. Iz sindikata Fides so ob tem opozarjali na to, da na ministrstvu razmišljajo o uvedbi "prisilnega dela zdravnikov". "Ne, o prisilnem delu ne razmišljamo, seveda pa se iščejo načini, da se opredelijo storitve, ki se morajo opravljati kljub stavki," je na očitke sindikata odgovorila ministrica. V stiski zaradi zdravniške stavke so se denimo znašli invalidi, ki zaradi nedelovanje edine tovrstne ambulante v državi, ne morejo opraviti zdravniškega pregleda za podaljšanje vozniškega dovoljenja. Kot je dejala ministrica, bi se problem lahko rešil z administrativnim ukrepom. A kot je poudarila, je ta pregled predpisan z namenom in bi si zato želela, da bi se našel način, da bi se ta storitev kljub stavki izvajala.


Celotnemu pogovoru z zdravstveno ministrico Valentino Prevolnik Rupel lahko prispevala spodaj. Komentarja razmer v zdravstvu sta za oddajo Vroči mikrofon prispevala tudi novinarja Borut Mekina (Mladina) in Brigita Ferlič Žgajnar (Delo).

Javno zdravstvo na operacijski mizi (dr. Valentina Prevolnik Rupel, Borut Mekina, Brigite Ferlič Žgajnar)

Bo med vladno in sindikalno stranjo potrebna mediacija?

Pogajanja med vlado in Fidesom so sicer v mrtvem teku. Iz sindikata ob tem redno izražajo kritike ministrice, ki se teh srečanj ni udeleževala. Iz zdravniških vrst je bilo tako slišati tudi pozive k njenemu odstopu. "Vlada je imenovala pogajalsko skupino, ki se pogaja s Fidesovo pogajalsko skupino. Kar se tiče pa neformalnih pogovorov s Fidesom, pa se jih seveda tako jaz kot predsednik vlade, kar sva tudi že povedala, vključujeva," je dejala. Ob tem je ponovila, da za sama stavkovna pogajanja nima mandata, a da podpira nadaljevanje pogovorov. "In mislim, da se moramo tudi na naši strani zelo potruditi, mogoče razmišljati tudi o kakšnih novih rešitvah. Na primer mediacija je ena taka stvar, ki bi morda premaknila stvari naprej," je dejala.

"Vlada je pripravljena ponuditi marsikaj, nekatere stvari smo že ponudili," je dejala Prevolnik Rupel. "Česar pa vlada ne more ponuditi, pa je kar koli, kar ima finančne posledice v letu 2024," je poudarila ministrica in spomnila, da so decembra sporazum o zamiku datuma za izpolnitve njihovih zahtev podpisali vsi sindikati razen Fidesa. V zdravniškem sindikatu sicer vladi ob tem očitajo, da ne upošteva dveh sporazumov, med drugim oblikovanju ločenega plačnega stebra, ki jih je z njimi sklenila že veliko pred tem. Tudi v sindikatu sicer kot eno od možnosti za napredek pri reševanju nastale situacije vidijo v mediaciji.

Ne reforma, temveč "ogromno malih korakov"

Ministrica je sicer v pogovoru ocenila, slovensko še zdravstvo kot sistem "ni tako slabo zastavljeno", a da se v preteklosti ni uvajalo dovolj sprememb, posodobitev, novosti ter spreminjalo plačilnih modelov, ki bi stimulirali in motivirali zdravnike. "Prišli smo v neko neučinkovito stanje, ki ga ni možno rešiti v enem samem dnevu," je dodala.

Sorodna novica Vlada bi po 1. marcu uvajala izmensko delo. Fides: Za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela.

Ministrica je sicer mnenja, da zdravstvo ne potrebuje reforme, pač pa je sproti treba izpeljati "ogromno malih korakov". Nekaj od teh je bilo po njenih besedah storjenih z interventnim zakonom. Če stavke ne bi bilo in bi vsi predvideni ukrepi začeli veljati, bi bili po njeni oceni učinki vidni že v roku nekaj mesecev.

Prevolnik Rupel je vodenje zdravstvenega resorja prevzela 13. oktobra lani, ko je bil slovenski zdravstveni sistem v eni največjih kriz. Od tedaj so se zadeve le že zaostrile. O odstopu sicer kljub temu ne razmišlja. "Sprejeli smo interventni zakon, sprejeli smo uredbo z zelo dobrimi ukrepi, uspeli smo nekako zastaviti prenovo sistema nujne medicinske pomoči, uredili smo tudi veliko drugih stvari, ki so bile odprte na ministrstvu, tako da za zdaj ne vidim razloga, zakaj ne bi vztrajala," je dejala. "Mislim, da moram vztrajati. Sploh v tej situaciji ni čas, da zdaj izgubimo ministra," je prepričana.