Na operacijo zaradi krčnih žil čaka veliko ljudi. Foto: BoBo
Na operacijo zaradi krčnih žil čaka veliko ljudi. Foto: BoBo

Krčne žile, upam si trditi, medicinsko niso nikoli nujne.

Klemen Kerin, Splošna bolnišnica Novo mesto
Tisoči nedopustno dolgo čakajo na operacijo

Trenutno na to operacijo čaka več kot 7.000 bolnikov, večina čaka več od dopustnih šestih mesecev. Slej ko prej pa bo imel težave zaradi krčnih žil vsak drugi Slovenec.

V splošni bolnišnici Novo mesto na operacijo krčnih žil čaka 1.300 pacientov. Čakalna doba znaša približno dve leti. Posege opravljajo trije zdravniki.

"Upam, da je odgovor v tem, da smo tako dobri in da želijo pacienti priti k nam iz vse Slovenije," je stanje komentiral Klemen Kerin iz bolnišnice.

Manj kot dva meseca pa je treba čakati v treh bolnišnicah; denimo 37 dni v trboveljski. Nujni bolniki so na vrsti takoj.

"Mi je bilo rečeno, da mi lahko nogo odrežejo pod kolenom - to bi bil hendikep in invalidnost visoka, tako da sem zadovoljen," je izjavil bolnik.

Z napotnico hitro in redno pa v naši državi na operacijo krčnih žil čaka več kot sedem tisoč bolnikov; skoraj dva tisoč več kot pred dvema letoma. "Malo je zdravnikov, ki izvajajo operacije krčnih žil, zato se časovne dobe podaljšujejo," je zaostanke pojasnila Tanja Planinšek Ručigaj z ljubljanske dermatovenerološke klinike.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je lani plačal okrog 2.500 operacij v Sloveniji in več kot 460 v tujini. Denar gre v tujino ne glede na to, ali je bil tam poseg strokovno opravljen, je komentirala Planinšek Ručigajeva.

Medtem pa največja bolnišnica zaman čaka na program tovrstnih operacij. V zdravstveni blagajni obtožujejo ministrico in svarijo, da bo letos 210 operacij krčnih žil manj kot lani. Samo Fakin, vodja Zavoda za zdravstveno zavarovanje, pravi, da je denar razdeljen zelo slabo.

Za operacije krčnih žil ga je zmanjkalo.

"Tisti, ki čakajo, nimajo kliničnih težav in bolezen počasi napreduje," je na to dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

"Krčne žile, upam si trditi, medicinsko niso nikoli nujne," je temu pritrdil Kerin.

To pa je povprečje čakalnih dob za vse zdravstvene storitve. V zadnjih petih letih se je čakalna doba podvojila. Na čakalnih seznamih je že vsak osmi Slovenec.

Krčne žile, upam si trditi, medicinsko niso nikoli nujne.

Klemen Kerin, Splošna bolnišnica Novo mesto
Tisoči nedopustno dolgo čakajo na operacijo