Foto: NIJZ
Foto: NIJZ

Po podatkih NIJZ-ja – gre za podatke s pretekle sobote, ko je bilo smrtnih žrtev covida-19 53 – je bila več kot polovica umrlih starejših od 85 let, in sicer 31, je poročala TV Slovenija.

13 umrlih za covidom-19 je bilo starih nad 75 let. Devet umrlih oziroma dobrih 15 odstotkov je bilo mlajših od 75 let. Najmlajši moški sodi v starostno skupino od 45 do 54 let, najmlajša ženska v skupino nad 65 let.

Primerjava po spolu kaže, da je umrlo skoraj enako število žensk in moških, saj je do sobote umrlo 27 žensk in 26 moških za covidom-19. Občutna razlika je v starostni skupini nad 85 let, saj je od 31 mrtvih 22 žensk. Med mlajšimi smrtnimi žrtvami je precej več moških.

NIJZ pa še vedno ni objavil podatkov, koliko umrlih za covidom 19 je imelo še katero drugo bolezen.

Starostna struktura umrlih covid-19
Foto: NIJZ
Foto: NIJZ

Največ okuženih med 45 in 54 let

NIJZ je sporočil tudi podatke o starosti potrjeno okuženih z novim koronavirusom. Okužbo za novim koronavirusom so v Sloveniji pri testiranju odkrili pri 1220 ljudeh, 548 moških in 672 ženskah. Največ okužb, 211, so odkrili v starostni skupini med 45 in 54 let, sledita starostni skupini 55–64 let (196 okužb) in od 25 do 34 let (173 okužb).

Domovi za ostarele ostajajo žarišča širjenja.

V ponedeljek so na novi koronavirus testirali 541 ljudi, osem testov je bilo pozitivnih, poroča Slovenska tiskovna agencija. Število hospitaliziranih se je v primerjavi z dnevom prej znova znižalo, in sicer na 103, 35 se jih je v ponedeljek zdravilo na intenzivni negi. En človek je umrl, s čimer se je število umrlih zaradi virusa zvišalo na 56.

Skupaj so do zdaj v Sloveniji opravili 35.946 testiranj, potrjenih pa je bilo 1220 okužb z novim koronavirusom. Med njimi je 548 moških in 672 žensk. Iz osrednjeslovenske statistične regije je 378 okuženih, 258 iz savinjske, 126 iz jugovzhodne Slovenije, 117 iz pomurske, 103 iz podravske, 75 iz gorenjske, 45 iz koroške, 30 iz primorsko-notranjske, 26 iz zasavske, 21 iz goriške, 20 iz obalno-kraške ter 12 iz posavske regije. Devet obolelih je tujih državljanov.

Na kliniki za infekcijske bolezni ljubljanskega UKC-ja je danes hospitaliziranih 43 bolnikov, od tega 12 v enoti intenzivne terapije. Na oddelkih je 31 bolnikov, pri čemer jih je sedem na ortopedski kliniki.

Sorodna novica V Evropi polovica vseh smrti v domovih za starejše

V mariborskem kliničnem centru so imeli v ponedeljek 32 hospitaliziranih oz. dva več kot v nedeljo, na intenzivni negi pa jih je bilo 14 oz. eden manj.

V Kliniki Golnik je danes hospitaliziranih 10 bolnikov s covidom-19, od tega sta dva na intenzivnem oddelku, so sporočili iz bolnišnice, v kateri število bolnikov že nekaj časa pada. V petek so imeli hospitaliziranih 12 bolnikov, od tega dva na intenzivnem oddelku.

V Splošni bolnišnici Celje pa so imeli danes ob 8. uri hospitaliziranih 19 bolnikov, od tega sedem v enoti intenzivne terapije, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Število potrjenih okužb se je v zadnjih dneh sicer zmanjšalo, a kot je na današnji novinarski konferenci poudaril vladni govornik Jelko Kacin, se je v preteklih prazničnih dneh odvzema vzorcev udeležilo bistveno manj ljudi.

Nekateri kronični bolniki prihajajo pozno

Ljubljanska urgenca. Foto: BoBo
Ljubljanska urgenca. Foto: BoBo

Na internistični prvi pomoči UKC-ja Ljubljana se je na začetku epidemije koronavirusa zgodil upad obiska, število bolnikov se je razpolovilo. Običajno obravnavajo od 60 do 80 bolnikov na dan, zdaj okoli 30. A so nekateri kronični bolniki predolgo čakali doma in so pomoč poiskali, ko so imeli že precej izrazito poslabšanje bolezni, je opozoril vodja internistične prve pomoči Hugon Možina.

Povedal je tudi, da so pričakovali več bolnikov, okuženih s koronavirusom, ki bi poiskali pomoč "pod sliko neke druge bolezni", torej s simptomi, ki niso značilni za covid-19. A so imeli le dva ali tri takšne primere. Tako ugotavlja, da tisti, ki imajo značilne težave covida-19, pridejo do pomoči na pravem mestu in jih pošljejo na infekcijsko kliniko.

V zadnjem času skladno z novimi usmeritvami več bolnikov testirajo na okužbo z novim koronavirusom. "To je varneje zaradi namestitve na oddelke, da tja ne bi prenesli bolezni," je dejal.

Nekateri bolniki predolgo odlašali z obiskom zdravnika

Razmere po domovih za ostarele

Občuten delež okužb je v domovih za ostarele, kjer je tudi zdravstveno najranljivejša populacija. Foto: BoBo
Občuten delež okužb je v domovih za ostarele, kjer je tudi zdravstveno najranljivejša populacija. Foto: BoBo

Med žarišči epidemije ostajajo domovi za ostarele, kjer so okužbe trdovratne in se tudi hitro širijo, poroča Radio Slovenija.

Od skupnega števila okuženih jih je kar petina v teh domovih in od skupno 242 obolelih so jih doslej le 30 zdravili v bolnišnicah, kar po mnenju Skupnosti socialnih zavodov pomeni neenakost obravnave in kršenje človekovih pravic. Med zaposlenimi je 94 okužb, je poročala novinarka Snežana Ilijaš.

Zavodi opozarjajo, da je kadra premalo. Tudi smrtnih žrtev je v teh domovih največ, od skupno 56 jih je kar tri četrtine.

Zakaj starejši kljub okužbi s koronavirusom ostajajo v domovih? Uradnega odgovora ministrstva za zdravje, ali je zdravstvena obravnava obolelih v domovih za starejše pravilna, še ni, prav tako ni znano, ali jo bodo v prihodnje kakor koli spremenili.

Razmere po karantenah

V hotelu Epic v Postojni je trenutno v karanteni 18 ljudi, prejšnjim 16 sta se v ponedeljek pridružila še dva. Večina je slovenskih državljanov, štirje so tujci. V Hotelu Paka v Velenju je trenutno medtem v izolaciji le še en človek. Po podatkih civilne zaščite bo tam še do 18. aprila. Ministrstvo za zdravje je sicer ta hotel izbralo za eno izmed točk, kamor bodo nastanili ljudi, ki so bile na testu pozitivne na koronavirus in živijo v večjih skupnostih, kot so samski domovi. Velenjska občina je ob tem sporočila, da bi si od pristojnih želela več sprotnih informacij.

Za zdaj v bolnišnice premestijo res samo tiste, ki po presoji zdravnika nujno potrebujejo bolnišnično oskrbo, za druge skrbijo zdravniške ekipe iz bližnjih zdravstvenih domov, specialisti iz bližnjih bolnišnic, delo in ravnanje v domu pa spremlja epidemiološka služba.

Radio Slovenija je za mnenje, ali bi bilo okužene iz domov za ostarele smiselno premestiti v bolnišnice, povprašal strokovnega direktorja celjske bolnišnice in koordinatorja za oskrbo v domih za starejše Franca Vindišarja.

Ta pravi, da nikakor ne, zgolj nujne primere. Kot poglavitni ukrep za čim učinkovitejšo zajezitev širjenja okužb pa je navedel predvsem "takojšnje ukrepanje".

"Prisoten mora biti ustrezen kader, zdravniki morajo biti v domu vsak dan. In da so navodila za zdravstveno nego res natančna. Redno spremljanje zdravstvenega stanja oskrbovancev in pa dosledno nadzor tudi nad delom vseh zaposlenih. Da ni preveč druženja tudi zaposlenih, da je vse to ločeno ... sam mislim, da je to prava pot. In pa seveda, da je vsem ustrezna varovalna oprema na voljo. Upam, da nam bo zdaj, ko so se te zaloge nekoliko izpopolnile, uspelo zagotoviti dovolj opreme tudi za domove. Potem pa še pravilna uporaba, dosledno upoštevanje navodil ... mislim, da bomo tudi to premagali," je povedal.

Pomoč ljutomerskemu domu za ostarele
V Šmarju pri Jelšah se razmere umirjajo. Foto: MMC RTV SLO
V Šmarju pri Jelšah se razmere umirjajo. Foto: MMC RTV SLO

V Ljutomeru so doslej okužbo odkrili pri 58 stanovalcih doma za ostarele in 18 zaposlenih, pa še pri treh zaposlenih, ki so jim prišli pomagat iz ljutomerskega zdravstvenega doma. Položaj zdaj rešujejo s pomočjo murskosoboške in ptujske bolnišnice. Po potrebi jim bodo na pomoč priskočili iz okoliških zdravstvenih domov.

Daleč največ obolelih je v Šmarju pri Jelšah, kjer se razmere nekoliko umirjajo. V osmih centrih družbe Deos, kjer 750 zaposlenih skrbi za 1330 stanovalcev, pa so doslej okužbe odkrili le v enoti Horjul. Med oskrbovanci jih je bilo pozitivnih 20, med zaposlenimi pet. Ena od teh je že ozdravela, preostalim štirim se dvotedenska karantena izteka, še poroča Radio Slovenija.

Sorodna novica V Evropi polovica vseh smrti v domovih za starejše

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.