Skupino dvanajstih ortopedov naj bi na vhodu v kliniko evidentiral varnostnik zunanjega varnostnega podjetja, njih pa naj sploh ne bi bilo v službi. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Skupino dvanajstih ortopedov naj bi na vhodu v kliniko evidentiral varnostnik zunanjega varnostnega podjetja, njih pa naj sploh ne bi bilo v službi. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Iz poročila o nadzoru, ki je bil na UKC-ju Ljubljana opravljen v času od 1. novembra 2020 do 28. februarja 2021, med katerim so preverjali tudi skupinsko evidentiranje službenih kartic in njihovo zlorabo, izhaja, "da so določeni zaposleni registrirani kot prisotni na delovnem mestu, tekom dneva pa gibanje po kliniki sploh ni bilo zabeleženo, čeprav se preko določenih vrat gibljejo večkrat dnevno".

Poenostavljeno rečeno – zdravnika na delovnem mestu ni bilo, kartica, ki jo je nekdo registriral, pa je po registraciji obležala v predalu. Po podatkih, ki jih je za Tarčo pridobila novinarka Nataša Markovič, je skupino dvanajstih ortopedov na tak način evidentiral varnostnik zunanjega varnostnega podjetja. Sam je to sicer zanikal. Varnostnika so zamenjali, vodstvo UKC-ja pa je že poskrbelo za nov nadzor, namestili so tudi dodatne videonadzorne kamere. Pogovore z zaposlenimi na ortopediji vodstvo načrtuje v naslednjih dneh.

Sorodna novica V bolnišnicah med epidemijo rekordne plače, tudi več kot 20.000 evrov bruto

Nadzor je pokazal tudi, da sta se dva ortopeda skupaj registrirala kar 73-krat. Najverjetneje je eden evidentiral oba ali pa je to zanju naredil nekdo drug. Druga dva sta se tako evidentirala 46-krat, tretja 14-krat, drugi pa izmenično v različnih kombinacijah, ne vedno skupaj. V tem obdobju je bilo skupaj evidentiranih 430 ur več od polnega delovnega časa, njihove upravičenosti pa v UKC-ju še niso preverjali, je pa vprašljiva.

Višje plače in daljše čakalne vrste

Zlorabe pri evidentiranju delovnega časa so se dogajale, ko je ortopedska klinika delovala omejeno, odpovedani so bili vsi nenujni pregledi in operacije. Ortopedi so po informacijah, ki so ji predstavili v Tarči, kljub temu zaslužili od tri do štiri tisoč evrov več kot pred epidemijo, čeprav po navedbah UKC-ja nihče od njih ni delal na covidnih oddelkih. Nihče niti ni bil prerazporejen drugam, ob tem pa so se na ortopedski kliniki daljšale čakalne vrste.

Sedem od dvanajstih zdravnikov iz poročila je imelo dovoljenje za delo drugje, na zasebnih klinikah. Zato obstaja velika verjetnost, da so tam delali prav takrat, ko so bili evidentirani na ortopedski kliniki. To bo z gotovostjo lahko dokazala kakšna druga preiskava. Neimenovani viri iz ortopedske klinike so potrdili, da je "javna skrivnost, da zdravniki med delovnim časom hodijo delat drugam".

Nadzor nad izplačili dodatkov že poteka, izveden pa bo v vseh plačnih skupinah; predvsem tiste skupine z nižjimi prihodki so v veliko primerih namreč prejele prenizke dodatke.

Celoten prispevek novinarke Nataše Markovič si lahko ogledate spodaj.

Vlakci evidentiranja službenih kartic na UKC Ljubljana

Medtem ko nadzor nad izplačili dodatkov v bolnišnicah po informacijah, ki so bile razkrite v prejšnji oddaji Tarča, že poteka, se je novinar Žan Dolajš v tokratni oddaji poglobil še v izplačevanje covidnih dodatkov v zdravstvenih domovih. Tudi tam so namreč nekateri zdravniki in direktorji prejeli krepko več kot 10.000 evrov bruto, nekateri celo do 20.000 evrov.

Celoten prispevek Žana Dolajša si lahko ogledate spodaj.

V nekaterih zdravstvenih domovih do 20.000 evrov visoke plače

Celotna oddaja Tarča:

Tarča