Foto: BoBo
Foto: BoBo

Nova ambulanta za paciente brez izbranega osebnega zdravnika – že enajsta tovrstna ambulanta v prestolnici – deluje na Metelkovi v Zdravstvenem domu Ljubljana center. Takšne ambulante sicer v Ljubljani obiskuje 7800 ljudi, po celotni Sloveniji pa jih je še 16 za skupno skoraj 21 tisoč pacientov.

Delo v ambulanti za neopredeljene se bistveno ne razlikuje od običajne ambulante družinskega zdravnika, razen tega, da se menjujejo v njej zdravniki. Prva v Ljubljani je bila odprta lani januarja na Rudniku, kjer pa kot posebnost v timu delujeta dve medicinski sestri, izkušnje opisuje zdravnik Uroš Ažman. "Sestre so večinoma stalne, tako da neka kontinuiteta stalnega osebja je zagotovljena. Tiste sestre paciente poznajo, tako kot v klasičnih ambulantah," je dejal za Radio Slovenija.

Sorodna novica Daleč največje zanimanje za ambulante za neopredeljene paciente je v Ljubljani

Delo v ambulanti je timsko na način, kot ga v bistvu zdaj predlaga ministrstvo za zdravje, Ažman vidi prednosti. "Mislim, da bi tudi v navadnih ambulantah takšna oblika dela prišla res prav, ker se lažje odgovarja na telefone, lažje usklajujejo fizične paciente, ki pridejo, pa tudi vse ostale oblike komunikacije ambulante. Tako da to je lahko bonus za paciente, ki so tam," je prepričan.

O prenosu kompetenc iz zdravnika na medicinsko sestro odločanje sicer prepušča stroki. "Ampak mislim, da se da en del kompetenc vsaj prenesti, ko se naredi varen način dela. To bi jaz v varni obliki absolutno podprl. Ker sestre imajo ogromno znanja in veščin, sploh srednje sestre z veliko izkušnjami, ki jim je bilo v zadnjih letih odvzetih veliko kompetenc, kar se mi zdi strokovno neupravičeno." ocenjuje Ažman.

Na Rudniku se v ambulanti izmenjuje 12 zdravnikov, potem ko opravijo redne obveznosti, svojo matično ambulanto, nadomeščanja kolegov, dežurstvo na urgenci, stimulacija pa je precej boljše plačilo kot redno delo. V teh ambulantah je bilo po podatkih ZZZS-ja opravljenih skoraj 100 tisoč obravnav, plačilo za opravljene ure pa 4,7 milijona evrov.