Klop - majhen, a nevaren. Foto: MMC RTV SLO
Klop - majhen, a nevaren. Foto: MMC RTV SLO
Borelioza
Med simptome borelioze spadajo tudi rdečkasti kožni madeži. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi ugriza klopa, ki nas lahko okuži s klopnim meningoencefalitisom ali boreliozo, imamo lahko resne zdravstvene težave, je opozorila predstavnica Zavoda za zdravstveno varstvo Celje Alenka Trop Skaza. Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko dobro zavarujemo s cepljenjem, medtem ko cepiva proti nevarni boreliozi ni.

Borelioza: pomembno odkriti zgodnje bolezenske spremembe
Kako zbolimo za boreliozo? Z ugrizom okuženega klopa pridejo v kožo bakterije, imenovane borelije. "Zelo pomembno je, da ne spregledamo zgodnje bolezenske spremembe, za katero je značilen rdeč kožni madež, ki se postopoma širi, osrednji del pa bledi. Kožna sprememba, ki se pojavi na mestu vnosa bakterij od nekaj dni do nekaj tednov po ugrizu, je posledica lokalnega širjenja bakterij po koži," pojasnjuje Trop Skaza.

Za uspešnost zdravljenja nujno pravočasno prepoznavanje bolezni, torej v njeni zgodnji obliki, sicer se lahko v poznejšem obdobju, lahko tudi več mesecev ali celo let po okužbi, pojavijo hude zdravstvene težave, ki so posledica prizadetosti srca, živčevja, oči, kože, sklepov in mišic.

V naravi velja nositi oblačila iz gladkega materiala
Zoper to bolezen imajo sicer največji preventivni pomen varovalni ukrepi pri gibanju na prostem. Trop Skaza zato svetuje, da med preživljanjem časa v naravi nosimo oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli naše kože. Prav tako priporoča uporabo repelentov.

Ob vrnitvi domov moramo svoje telo, telesa otrok in oblačila skrbno pregledati, posebno pozornost pa jwe treba nameniti poraščenim delom telesa, kožnim gubam, uhljem, pazduham, dimljam, pri otrocih pa tudi lasišču. Če pri tem opazimo klopa, ga moramo čim prej pravilno odstraniti, da zmanjšamo možnost okužbe.

Obolevanje s klopnim meningoencefalitisom ne narašča
Druga resna bolezen, ki se lahko razvije po ugrizu okuženega klopa, je, kot omenjeno, klopni meningoencefalitis, obolevnost za to boleznijo pa se lani glede na leto 2008 ni povečala.