Trije ministri se bodo cepili kar proti obema vrstama gripe - sezonski in pandemski. Foto: MMC RTV SLO
Trije ministri se bodo cepili kar proti obema vrstama gripe - sezonski in pandemski. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor ne razmišlja o cepljenju proti novi gripi
Cepljenje
Nekateri ministri in ministrice se bodo proti novi gripi cepili v kratkem, nekateri se še odločajo, nekateri pa pravijo, da se ne bodo. Foto: MMC RTV SLO

"Sem trdnega zdravja, nimam nobenih simptomov," je dejal premier in opozoril, da je njegova naloga poskrbeti za to, da pristojni na ministrstvu za zdravje storijo vse, kar mora vlada storiti na tem področju.

Minister Matej Lahovnik se je že cepil proti novi in sezonski gripi, o cepljenju pa razmišlja tudi več njegovih kolegov v vladi, Kresalova, Lukšič, Zalar in Erjavec pa se ne bodo cepili.

Po Sloveniji sicer že nekaj tednov poteka cepljenje proti sezonski gripi, dober teden dni pa tudi proti novi pandemski gripi. Mediji poročajo o svetovnih voditeljih in njihovi odločitvi o cepljenju, kako pa so se odločili slovenski ministri?

Zaščitili so se pred obema gripama
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik se je že cepil tako proti sezonski kot proti pandemski gripi. Na vrsto za obe cepljenji čaka tudi minister za finance Franc Križanič. Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je proti sezonski gripi že cepil, za cepljenje proti novi gripi pa je naročen.

Nekateri na cepljenje še čakajo
Minister za zdravje Borut Miklavčič se bo proti pandemski gripi cepil z novo pošiljko cepiva, ko bo to na voljo širši javnosti. Ministrica za kulturo Majda Širca se bo cepila proti novi gripi v prihodnjih dneh, cepiti pa se namerava tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič bo cepivo prejela v prihodnjih dneh, verjetno pa se bo cepil tudi minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš.

Raje proti sezonski kot pandemski
Proti sezonski gripi se namerava cepiti minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Glede na razvoj dogodkov se bo odločil tudi za cepljenje proti novi gripi, a s svojim stališčem ne želi nikogar odvrniti od cepljenja ali mu to priporočiti. Meni namreč, da se vsakdo odloča po svoji vesti, presoji in oceni izpostavljenosti.

Odločitev še sprejemajo:
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs se do zdaj še nikoli ni cepila proti gripi, a glede na svojo funkcijo in to, da se veliko giblje v različnih okoljih, zdaj resno razmišlja o možnosti, da bi se cepila. Dokončne odločitve še ni sprejela.

Prav tako odločitve o cepljenju še nista sprejela minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, ki daje velik poudarek priporočenim preventivnim ukrepom za preprečitev okužbe z virusom, ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš.

Na cepljenje jih ne bo
Peščica ministrov je odločena, da se ne bo cepila. Tako menijo ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter minister za pravosodje Aleš Zalar. Minister za okolje in prostor Karl Erjavec je dejal, da se ne bo cepil proti novi gripi, ker meni, da je dovolj odporen.

Borut Pahor ne razmišlja o cepljenju proti novi gripi