Foto: AP
Foto: AP

Po zadnjih podatkih WHO-ja so v 75 državah potrdili 16.000 primerov okužb in pet smrti.

Obstaja jasno tveganje za nadaljnje širjenje okužb po svetu, je odločitev strokovnega odbora WHO-ja pojasnil Tedros. Strokovni odbor je sicer konec junija že odločal o tem, a se je takrat odločil, da opičje koze ne predstavljajo grožnje svetovnemu javnemu zdravju, kar je najvišja stopnja alarma, ki ga lahko izda WHO.

Razglasitev nima praktičnih posledic, temveč je njen namen spodbuditi vlade po svetu, da sprejmejo ukrepe za zajezitev izbruha.

Foto: AP
Foto: AP

WHO je ob današnji razglasitvi pripravila vrsto priporočil in vlade po svetu pozvala, naj zaščitijo prizadete skupine, okrepijo nadzor in ukrepe na področju javnega zdravja, kot tudi na področju kliničnega upravljanja in nadzora okužb v bolnišnicah.

Kot pomembno so pri WHO-ju poudarili tudi pospešitev raziskav o uporabi cepiv proti bolezni in pa priporočila o mednarodnih potovanjih.

Proti stigmi

Tedros je poudaril tudi, da se je treba izogniti stigmi v zvezi s to boleznijo, saj sta prav stigma in diskriminacija po njegovih besedah lahko enako nevarni kot virus. Doslej so namreč največ okužb z opičjimi kozami zaznali med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so našteli v Zahodni Evropi.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v petek predlagala odobritev uporabe cepiva proti črnim kozam tudi za omejevanje okužb z opičjimi kozami.

Trenutno WHO kot grožnjo svetovnemu zdravju definira samo še dva druga primera – pandemijo novega koronavirusa in otroško paralizo, ki si jo že leta trudijo izkoreniniti.