Foto: EPA
Foto: EPA

V lanskem letu je rekordnih skoraj 40 milijonov otrok zamudilo odmerek cepiva proti ošpicam. 25 milijonov jih je zamudilo prvi odmerek in dodatnih 14,7 milijona drugi odmerek, kaže skupno poročilo WHO-ja in ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki so ga predstavili v sredo.

To predstavlja velik korak nazaj v okviru svetovnih prizadevanj za doseganje in ohranjanje izkoreninjenja ošpic ter hkrati pušča milijone otrok dovzetnih za okužbo, so opozorili.

Leta 2021 je bilo glede na ocene po vsem svetu potrjenih devet milijonov primerov okužbe in 128.000 smrti zaradi ošpic. V 22 državah je prišlo do velikih izbruhov primerov ošpic.

Poročilo navaja zmanjšanje precepljenosti, slabši nadzor nad ošpicami, motnje in zamude pri imunizaciji zaradi covida-19 ter vztrajne velike izbruhe v letošnjem letu kot dejavnike, zaradi katerih so ošpice neposredna grožnja v vseh regijah sveta.

"Medtem ko so bila cepiva proti covidu razvita v rekordnem času in uporabljena v največji kampanji cepljenja v zgodovini, so bili programi rutinskega cepljenja močno okrnjeni in milijon otrok je zamudilo cepljenje proti smrtonosnim boleznim, kot so ošpice," je opozoril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ponovna vzpostavitev programov cepljenja je zato po njegovih besedah ključnega pomena.
WHO in Sklad ZN-a za otroke (Unicef) sta že aprila v skupnem poročilu opozorila, da število primerov ošpic po vsem svetu strmo narašča. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo za kar 79 odstotkov višje kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za to je dejstvo, da je vse manj otrok cepljenih proti tej bolezni.

Po podatkih Unicefa je stopnja precepljenosti s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam lani padla na 81 odstotkov, kar je prav tako najnižja stopnja po letu 2008. Tudi precepljenost otrok s cepivom proti drugim otroškim boleznim, kot so davica, tetanus in oslovski kašelj, je padla na najnižjo raven po letu 2008, so opozorili pri tem.

Izbruh v Indiji: 12 otrok umrlo

Medtem je prišlo do izbruha ošpic na zahodu Indije v Mumbaju in okolici, v katerem je umrlo 12 otrok. Pri trije so umrli 26. in 27. oktobra, poroča BBC.

V mestu so letos do srede potrdili 233 primerov okužbe, medtem ko je bilo lani 92 okužb in dve smrti. Oblasti pravijo, da je k porastu števila okužb prispevalo počasno cepljenje v času pandemije covida-19.

Dva odmerka cepiva zagotavljata 99-odstotno zaščito pred ošpicami. Ko je zadosten delež prebivalstva zaščiten, se bolezen težje širi med ljudmi. A, kot opozarjajo oblasti v Mumbaju, okoli 20.000 otrok ni pravočasno prejelo odmerka zaradi pandemije covida-19, zato zdaj iščejo te, ki se niso cepili, in vzpostavljajo cepilne centre.