Kitajska turistka na podzemni železnici v Moskvi. Rusija je po novici, da se virus pojavlja v vseh pokrajinah Kitajske, zaprla mejo med državama. Foto: EPA
Kitajska turistka na podzemni železnici v Moskvi. Rusija je po novici, da se virus pojavlja v vseh pokrajinah Kitajske, zaprla mejo med državama. Foto: EPA

"Naša največja skrb je namenjena morebitni širitvi virusa v države s šibkim zdravstvenim sistemom. To ni nezaupnica Kitajski," je nocoj poudaril direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus in dodal, da ni razloga za pretirane odzive.

Sorodna novica Tuje države evakuirajo svoje državljane iz Vuhana

WHO ne priporoča niti ne nasprotuje omejitvam posameznih držav glede potovanj ali trgovanja s Kitajsko. "Vsi skupaj smo v tem in samo skupaj lahko zaustavimo virus," je poudaril direktor WHO-ja in se zavzel za mednarodno sodelovanje pri pomoči državam v razvoju, razvoju cepiva in diagnostike ter preverbi načrtov za javno zdravje.

Odločitev za najvišjo stopnjo preplaha je WHO sprejel po prvih potrjenih primerih okužbe med ljudmi zunaj Kitajske. Prejšnji teden tudi po večurnem zasedanju tega ukrepa niso sprejeli.

NIJZ: Kaj svetujemo potnikom na Kitajsko?

Kitajske zdravstvene oblasti svetujejo, da se v mesto Vuhan in še nekatera druga mesta ne potuje. Slovenskim potnikom na Kitajsko priporočamo, da:
- se izogibajo živalim (živim ali mrtvim), tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora (npr. nezadostno toplotno obdelano meso),
- se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi,
- si pogosto umijejo roke z milom in vodo ali jih razkužijo,
- se pred potovanjem cepijo proti gripi, ki je v tem času zelo običajna.
Vir: NIJZ

Virus 2019-nCoV v vseh pokrajinah Kitajske

Novi virus 2019-nCoV se je razširil tudi v Tibet in s tem v vse pokrajine Kitajske, od koder prihaja tudi vseh 170 smrtnih žrtev. Največ med njimi, 162, jih prihaja iz kitajske province Hubej, katere prestolnica je 11-milijonski Vuhan, ki naj bi bil žarišče virusa.

 Maske niso 100-odstotna zaščita, saj se zaradi dihanja hitro navlažijo in jih je treba zamenjati. Foto: EPAFoto: Reuters
Maske niso 100-odstotna zaščita, saj se zaradi dihanja hitro navlažijo in jih je treba zamenjati. Foto: EPAFoto: Reuters

Število potrjenih okužb na Kitajskem je že preraslo število okuženih v epidemiji sarsa leta 2003, ko je za sindromom akutne dihalne stiske zbolelo 5327 ljudi, 349 pa umrlo. Vrhunec epidemije je po mnenju strokovnjakov sicer pričakovati šele čez približno teden dni.

Zunaj Kitajske so doslej potrdili okoli 80 primerov okužb z virusom v okoli 20 državah. Med njimi so Avstralija, Francija, Japonska, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Nemčija, Malezija, Nepal, Savdska Arabija, Singapur, Šrilanka, Tajska, Vietnam, Združeni arabski emirati in ZDA. O prvih primerih okužbe so danes poročali iz Indije in s Filipinov.

Število okuženih na Japonskem je danes naraslo na 11. Šesti primer okužbe so zaznali v Franciji, v ZDA pa so diagnosticirali prvi primer prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka. Tudi iz ZDA poročajo o šestih primerih okužb.

NIJZ: Kaj svetujemo potnikom po vrnitvi iz Kitajske

Če ste potovali po Kitajski (predvsem v Vuhan, pokrajina Hubej) in ste po vrnitvi v Slovenijo zboleli, kašljate, imate vročino in težko dihate (občutek pomanjkanja zraka):
- ostanite doma,
- izogibajte se stikom z drugimi ljudmi,
- pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in povejte, da ste pred kratkim potovali v Vuhan ali bili na Kitajskem ter ste zboleli,
- preden zakašljate ali kihnete, pokrijte usta in nos z robčkom ali zakašljajte in kihnite v zgornji del rokava, in ne v svojo dlan,
- skrbno si umivajte roke (z milom in vodo), po potrebi tudi razkužujte.
Vir: NIJZ

Rusija zapira 4200 kilometrov dolgo mejo

Izbruh virusa vpliva na gospodarstvo

Zaradi širjenja koronavirusa 209-nCoV se daljša seznam podjetij, ki začasno ukinjajo obratovanje na Kitajskem. Švedska trgovina pohištva Ikea je do preklica zaprla vse trgovine na Kitajskem, proizvajalec avtomobilov BMW pa je zaprl tri tovarne v mestu Šengjang.

Številne letalske družbe so se odločile za prekinitev ali omejitev poletov na Kitajsko. Med njimi so po navedbah AirAsia, Air India, American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Delta Air Lines, KLM, Lion Air, Lufthansa, United Airlines, zdaj pa se jim je pridružil še Air France.

Ameriški ponudnik hitre prehrane McDonalds je zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa odpovedal praznovanje 30. obletnice navzočnosti v Moskvi.

Rusija, kjer virusa še niso zaznali, se je kot ukrep za preprečitev širjenja novega virusa 2019-nCoV odločila zapreti 4200 kilometrov dolgo kopensko mejo s Kitajsko na Daljnem vzhodu in omejiti železniški promet. Kitajskim državljanom bodo za to območje izdajali elektronske vizume. Omejitve naj bi veljale do 4. februarja.

Odbor za spremljanje pripravljenosti na svetovne zdravstvene krize (GPMB) je predtem opozoril, da številne države niso pripravljene na soočenje z novim virusom, in jih pozval, naj zagotovijo potrebne zmogljivosti, da se zoperstavijo širjenju virusa in njegovim posledicam.

Iskanje protivirusnega cepiva

Za novi virus ni zdravila, ni cepiva. Zgodba, ki smo jo v preteklosti videli že s primeri izbruha ebole, zike, koronavirusa, mersa, sarsa, se zdaj ponavlja z virusom 2019-nCoV. Kot pri prejšnjih izbruhih bo za razvoj protivirusnega cepiva preteklo veliko časa, morda več let. Do zdaj je kitajskim znanstvenikom uspelo izolirati sev novega koronavirusa, kar jim bo pomagalo razvozlati vprašanje, od kod novi virus sploh izvira, kako lahko ob širitvi mutira in kako se lahko ljudje proti njemu zaščitijo.

Kot poroča BBC, so v laboratoriju Inovio v San Diegu v ZDA uporabili razmeroma nov tip DNK-tehnologije za razvoj potencialnega cepiva "INO-4800', ki naj bi ga testirali na ljudeh na začetku poletja. Virus naj bi uspelo reproducirati avstralskim znanstvenikom, kar bi prav tako lahko pomagalo pri diagnostiki in testiranju cepiva.

Za razvoj cepiva proti novemu virusu 2019-nCoV bo treba veliko časa, lahko tudi nekaj let, opozarjajo strokovnjaki. Foto: Reuters
Za razvoj cepiva proti novemu virusu 2019-nCoV bo treba veliko časa, lahko tudi nekaj let, opozarjajo strokovnjaki. Foto: Reuters
Sorodna novica Prvi sum okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji ovrgli

Bolj kot maske pomembno pogosto umivanje rok

Strokovnjaki opozarjajo, da zaščitne maske ne zagotavljajo 100-odstotne zaščite, saj se po določenem času premočijo. Zato priporočajo pogosto umivanje rok z milom. Če ta ni na voljo, pa si je treba roke razkuževati.

Kitajski koronavirus se je razbohotil do epidemičnih razsežnosti

NIJZ glede smiselnosti uporabe zaščitne maske na svoji spletni stani navaja, da v Sloveniji splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna, saj da se te hitro premočijo in po določenem času ne dajejo več zaščite, zato jih je treba nadomestiti z novimi. Pri tem je zelo pomembno, da so maske pravilno nameščene, da pokrivajo nos in usta. "Maske so smiselne znotraj zdravstvenih ustanov," še navaja NIJZ na svoji spletni strani.

Tako mask kot zaščitne opreme pa primanjkuje na Kitajskem, zaradi česar je sklad ZN-a za otroke (Unicef) v Vuhan poslal šest ton zaščitnih mask in oblek za zdravstvene delavce.

Izredne razmere zaradi koronavirusa