Na ministrstvu za zdravje ob tem pojasnjujejo, da je težko napovedati, kako se bo bolezen širila, a je lahko pričakovati intenzivnejše kroženje virusa. Foto: MMC RTV SLO
Na ministrstvu za zdravje ob tem pojasnjujejo, da je težko napovedati, kako se bo bolezen širila, a je lahko pričakovati intenzivnejše kroženje virusa. Foto: MMC RTV SLO
Gripa
V Slovenj Gradcu še vedno zdravijo bolnika z novo gripo. Njegovo stanje je še vedno resno, a stabilno. Foto: MMC RTV SLO
Cepljenje
Zanimanje za cepljenje med zaposlenimi v UKC-ju narašča. Foto: MMC RTV SLO

Ravnateljica osnove šole Polje, kamor kot podružnica spada tudi šola v Zgornjem Kašlju, Barbara Smrekar, je novinarki TV Slovenija Tadeji Anžlovar povedala, da so jo iz podružnice, kjer je približno 200 otrok od prvega do petega razreda, v petek obvestili o večji odsotnosti učencev. Pouk poteka normalno, je pa šola do nadaljnjega odpovedala dejavnosti, kot so naravoslovni, športni dnevi in podobno. Odgovorni v šoli bolne otroke pozivajo, naj ostanejo vsaj en teden doma, drugim pa sporočajo, da razloga za paniko ni.

Testiranja še potekajo
Več šolarjev s simptomi nove gripe je tudi po drugih šolah ljubljanske in gorenjske regije. Poizvedovanja, za katere šole gre, še vedno potekajo, prav tako testiranja, ali gre za okužbo s pandemsko gripo. Zboleli učenci so v domači oskrbi.

Zboleli učenci so v domači oskrbi. Na ministrstvu za zdravje ob tem pojasnjujejo, da je težko napovedati, kako se bo bolezen širila, a je lahko pričakovati intenzivnejše kroženje virusa. Kot so še razložili, imajo šole in druge delovne organizacije navodila, kako ravnati v takem primeru.

Bolnik še vedno na intenzivnem oddelku
Medtem pa je stanje 57-letnega bolnika, ki ima novo gripo in se zdravi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, še vedno resno, a stabilno, so sporočili iz bolnišnice.

Bolnik, ki so ga v bolnišnico v Slovenj Gradcu sprejeli v torek, je še vedno na intenzivnem oddelku, saj je njegovo stanje resno, a je stabilen. V slovenjgraški bolnišnici so poleg omenjenega 57-letnega bolnika zaradi zapletov ob okužbi z novo gripo zdravili tudi dve leti in pol starega dečka, ki je bil sicer v bolnišnico sprejet zaradi prebavnih težav. Ker sta starša kazala znake gripe, je bil deček testiran, s čimer je bila okužba z novo gripo potrjena. Deček je bil iz bolnišnice odpuščen v četrtek.

DANES DOBILI ŠE 28.000 DOZ CEPIVA
Po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča je v Slovenijo danes prispela nova pošiljka cepiva proti novi gripi, tokrat smo dobili 28.000 doz. Minister je ob tej priložnosti zdravstveno osebje in prebivalstvo še enkrat pozval, naj se cepijo.

Na Koroškem štirje primeri nove gripe
Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem Evgen Janet je ob tem povedal, da so v zadnjem obdobju na Koroškem potrdili štiri primere nove gripe, od tega sta bila dva iz Velenja. Povedal je še, da je po vsej verjetnosti teh primerov še več, saj se vsi bolniki z z znaki gripe ne testirajo, se pa v zadnjem času število primerov gripi podobnih obolenj povečuje.

Janet je povedal tudi, da je vseh 1.000 Koroški dodeljenih odmerkov cepiva proti novi gripi že pošlo. Največ cepljenj je bilo opravljenih v slovenjgraški bolnišnici, cepljenja pa so izvajali tudi na ZZV-ju Ravne na Koroškem in v štirih koroških zdravstvenih domovih. Povpraševanje po cepljenju se je v zadnjih dneh povečalo, je še dodal Janet in povedal, da bo Koroška do konca leta predvidoma dobila skupno okoli 10.000 odmerkov cepiva.

Celje: Bolnikov z novo gripo še ni
Iz Splošne bolnišnice Celje pa so sporočili, da za zdaj nimajo hospitaliziranih bolnikov, ki bi zboleli za pandemsko gripo. Dva bolnika, ki sta bila prejšnji teden zaradi nove gripe hospitalizirana, sta bolnišnico že zapustila.

UKC: Sedem primerom med zdravstvenim osebjem
Iz Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani sporočajo, da večjega porasta števila obolelih za novo gripo, razen na otroškem oddelku, niso zaznali. Trenutno so v bolnišnični oskrbi štirje odrasli in nekaj otrok. Eden od odraslih bolnikov se zdravi na intenzivnem oddelku, je pojasnil Franc Strle iz Infekcijske klinike.

Novo gripo so potrdili tudi pri petih zdravnikih in dveh zdravstvenih tehnikih iz UKC Ljubljana. Dva zdravnika sta se najverjetneje okužila v tujini, dva v bolnišnici eden pa najverjetneje od družinskih članov. Še nekaj zdravnikov pa ima znake, podobne znakom obolelosti za novo gripo, je še dejal Strle.

Krizni štab UKC-ja je zato sklenil, da omeji obiske na vseh oddelkih v UKC-ju. Bolnika bo tako lahko obiskala le ena oseba, obiski pa so mogoči le med 16. in 18. uro. Že uvedene omejitve ostajajo v veljavi.

Krizni štab je sklenil, da bo "iz previdnosti" manjši vhod na urgenco v nočnem času, med 22. in 6. uro, zaprt, kar pomeni, da bo treba ob prihodu pozvoniti. Tako naj bi preprečili prihode nočnih obiskovalcev, "ki na urgenco pridejo na kavo, in ne po pomoč," je dejala direktorica UKC-ja Brigita Drnovšek Olup.

Zanimanje za cepljenje med zaposlenimi raste
Med zaposlenimi v UKC-ju se je do zdaj cepilo 581 od 1.300 prijavljenih ljudi, povpraševanje pa narašča. 2.100 zaposlenih se je cepilo tudi proti sezonski gripi. Posebnih stranskih učinkov cepljenja do zdaj niso opazili, vglavnem je šlo za rdečino na mestu vboda in nekoliko večjo utrujenost.