Z ukrepi bi radi še izboljšali zdravstveno oskrbo za vse, ki zdravniško pomoč na Gorenjskem resnično potrebujejo. Foto: BoBo
Z ukrepi bi radi še izboljšali zdravstveno oskrbo za vse, ki zdravniško pomoč na Gorenjskem resnično potrebujejo. Foto: BoBo

Bolniki bodo z ukrepi ob obisku seznanjeni z izjavo, po presoji zdravnikov pa bodo morali nenujno storitev plačati.

Odločitev gorenjskega zdravstva, ki tak ukrep uveljavlja povsod na Gorenjskem, je prvi primer, ki velja za celotno regijo. Do zdaj so plačevanje že uvedli na Ptuju, vendar je takih primerov malo. Nenujne storitve: odstranjevanje klopov, izpiranje cerumna, drobne preveze zaračunavajo v v izolskem zdravstvenem domu. Tudi na Ajdovskem imajo že desetletje cenik za nenujna stanja v ambulantah nujne medicinske pomoči.

Na Gorenjskem se število pacientov z nenujnimi težavami hitro povečuje. Direktor osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik poudarja, da nikakor ne gre za finančno kaznovanje pacientov: "Naš namen je, da s tem ukrepom skušamo zagotoviti boljšo dostopnost za občane in paciente Gorenjske, da lahko takoj dobijo hitro in učinkovito strokovno pomoč."

Vodja ambulante nujne medicinske pomoči v Kranju Miha Oman opozarja, da so imeli lani v ambulanti za desetino večji obisk pacientov z nenujnimi težavami. "Na povečan obisk vpliva zasedenost družinskih zdravnikov in njihova preobremenjenost. Kdor koli z nenujnim stanjem, ki na datum pri osebnem zdravniku čaka več dni, se bo prej ali slej oglasil tudi v urgentni službi," pojasnjuje.

V kranjski ambulanti nujne medicinske pomoči so lani obravnavali skoraj 30.000 pacientov.