Za obolevanje naj bi bila kriva bakterija salmonele. Foto: MMC RTV SLO
Za obolevanje naj bi bila kriva bakterija salmonele. Foto: MMC RTV SLO

Znani so tudi prvi rezultati kontrole pitne vode, ki kažejo prisotnost indikatorjev fekalnega onesnaženja. Natančen vzrok obolevanja v Tržiču sicer še ni znan, že v sredo pa so začeli z intenzivno epidemiološko preiskavo kužnin pri obolelih in v okolju.

Sumijo, da je v blatu salmonela ...
Vzorci blata treh obolelih, ki so jih pregledali v laboratoriju za medicinsko mikrobiologijo, so po preliminarnih preiskavah pokazali na sum okuženosti z bakterijo salmonele spp. Končni rezultati bodo znani v naslednjih dneh, so v sporočilu za javnost zapisali na zavodu za zdravstveno varstvo Kranj.

... v vodi pa fekalije
Vzorčenje pitne vode so v Tržiču opravili v dogovoru s Komunalo Tržič. Odvzeli so šest vzorcev na dveh vodovodnih sistemih, prvi rezultati pa kažejo na okuženost s fekalijami. Končne ugotovitve bodo znane v petek.
Okužba s salmonelo spp iz pitne vode ni najbolj značilna, ni pa nemogoča, je povedala Andreja Krt Lah, vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni ZZV Kranj. Prvi primer obolelosti so opazili pred uradnim začetkom tradicionalne tržiške Šuštarske nedelje, kar možnost okužbe s hrano in pijačo na prireditvi bolj ali manj izključuje, še pravijo na ZZV-ju.

ZZV Kranj: Izpolnite vprašalnike
Da bi poiskali pravi vzrok okužb so iz zavoda 4.700 gospodinjstvom v občini poslali vprašalnike. Prosijo, da jih izpolnijo tako oboleli kot zdravi, saj želijo na zavodu ugotoviti, kateremu dejavniku tveganja so bili oboleli izpostavljeni v večji meri kot zdravi. Vprašalnik vsebuje vprašanja o vodi, prehrani doma in zunaj doma, Tržičani pa jih lahko oddajo v nabiralnik v pritličju zdravstvenega doma Tržič ali osebno na ZZV Kranj. Vprašalnik je sicer anonimen, pomemben podatek pa kljub temu predstavlja kraj bivanja.

Kot je znano, so v ZZV Kranj v prvih dneh septembra zaznali povečano število obolelih, ki so imeli povišano telesno temperaturo z bruhanjem, diarejo in bolečinami v trebuhu. Zbolelo je 14 ljudi, dve ženski pa so zadržali na zdravljenju v bolnišnici. Do preklica zato v Tržiču priporočajo prekuhavanje pitne vode.