Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Foto:
Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Foto:

Ravno zato, ker so se trije oboleli okužili v tujini - torej niso povezani z dogodkom iz Šempetra - in ker se bližajo prazniki, na inštitutu opozarjajo na previdnost. Vsi tisti, ki bodo v predprazničnem in prazničnem času obiskovali bližnje države, kjer imajo trenutno večje izbruhe ošpic, predvsem BiH, naj preverijo svoj cepilni status, svetujejo na NIJZ-ju. Če niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, naj se cepijo in se zaščitijo pred ošpicami.

Vse, ki so zboleli, so sicer spraševali tudi o precepljenosti - sedem jih je odgovorilo, da so prejeli dva odmerka cepiva proti ošpicam, štirje so prejeli en odmerek, deset pa jih ni poročalo o cepljenju proti ošpicam, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Inkubacijska doba: 10 dni
Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero je značilna vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja od štiri do sedem dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja.

Največje tveganje za okužbo z virusom ošpic imajo osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v štirih dneh pred pojavom in štiri dni po pojavu izpuščaja in proti ošpicam niso zaščitene. To so osebe, ki proti ošpicam niso bile cepljene ali so bile cepljene nepopolno, le z enim odmerkom, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči, svetujejo.

V Sloveniji je bilo obvezno cepljenje proti ošpicam uvedeno leta 1968. Drugi odmerek je bil uveden v program že v letu 1974 oziroma leta 1978. Od leta 1990 pa so otroci praviloma cepljeni proti ošpicam z dvema odmerkoma kombiniranega cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, prvi odmerek prejmejo ob dopolnjenih 12 mesecih, drugega pa ob vstopu v šolo.

Edina učinkovita zaščita je cepljenje
Slovenija relativno dobro obvladuje ošpice z visokim deležem cepljenih proti ošpicam. Tako se ošpice pri nas več let sploh niso pojavljale, v zadnjih letih pa se je pojavilo nekaj vnesenih primerov ošpic, ki pa niso povzročili večjih izbruhov. Na nacionalnem inštitutu še poudarjajo, da je cepljenje edina učinkovita zaščita pred ošpicami. Cepljenje proti ošpicam priporočajo vsem, ki ošpic niso preboleli ali niso bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Zelo pomembno je, da so pred ošpicami zaščiteni zdravstveni delavci.