Nadaljevalo se bo sedem velikih projektov, pravi Gregorič Rogljeva: dokončanje Pediatrične klinike in Nevrološke klinike, ORL klinike UKC Ljubljana, Onkološkega inštituta, projekta laboratorijske opreme za UKC Maribor ter zaključek investicij v psihiatričnih bolnišnicah v Idriji in Ormožu. Foto: MMC RTV SLO
Nadaljevalo se bo sedem velikih projektov, pravi Gregorič Rogljeva: dokončanje Pediatrične klinike in Nevrološke klinike, ORL klinike UKC Ljubljana, Onkološkega inštituta, projekta laboratorijske opreme za UKC Maribor ter zaključek investicij v psihiatričnih bolnišnicah v Idriji in Ormožu. Foto: MMC RTV SLO
Prav tako rebalans ne bo vplival na projekta izgradnje mreže urgentnih centrov ter energetske sanacije bolnišnic, Foto: MMC RTV SLO

Direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko Elda Gregorič Rogel je ob tem pojasnila, da bo zaradi rebalansa državnega proračuna za investicije v zdravstvu letos 39 milijonov evrov manj, a skupno s sredstvi v proračunskem skladu bo za investicije še vedno namenjenih 63 milijonov evrov.

"Začeti projekti bodo tekli dalje. V dogovoru z ministrom za finance in predsednikom vlade sem dosegel, da bodo nedotaknjene ostale tudi vse investicije na osnovni zdravstveni ravni. Zagotovljena so tudi sredstva za kritje plačila zdravstvenega zavarovanja za socialno ogrožene skupine prebivalstva," pravi minister za zdravje Dorjan Marušič.

Po njegovih besedah bo glede teh investicij treba opraviti ponovno razpravo tudi pri proračunu za prihodnje leto. Načelna zaveza je, da se bodo sredstva zagotovila, zato da se bodo letos začeti procesi nadaljevali, sicer bi lahko bile investicije v 2011 ogrožene, pravi Marušič.

Nadaljevalo se bo sedem velikih projektov
Nadaljevalo se bo sedem velikih projektov, pravi Gregorič Rogljeva: dokončanje Pediatrične klinike in Nevrološke klinike, ORL klinike UKC Ljubljana, Onkološkega inštituta, projekta laboratorijske opreme za UKC Maribor ter zaključek investicij v psihiatričnih bolnišnicah v Idriji in Ormožu.

Nadaljevali bodo tudi s projektom nakupa zahtevnejše diagnostične opreme za nekatere javne zavode in s projektom izgradnje nove urgence pri UKC Ljubljana. A ta bo, tako Gregorič Rogljeva, premaknjen v naslednje leto, vendar ne zaradi rebalansa proračuna, temveč zaradi tehničnih zapletov. Po njenih besedah "bo potrebno preprojektiranje, da bi bilo dokončanje projekta racionalno, izvedljivo in smiselno".

Zamik investicij na Jesenicah, v Trbovljah, Sežani in Mariboru
Prav tako rebalans ne bo vplival na projekta izgradnje mreže urgentnih centrov ter energetske sanacije bolnišnic, še poudarja Gregorič Rogljeva. Se pa bodo v prihodnja leta zamaknile druge investicije, na primer na Jesenicah, v Trbovljah, na Zavodu za transfuzijsko medicino, mariborska pediatrija in Sežana, je še dodala. "To ne pomeni, da se nekatere investicije ne bodo začele že letos, a ponekod z lastnimi sredstvi," pojasnjuje Gregorič Rogljeva.

Glede osmega linearnega pospeševalnika za Onkološki inštitut, ki ga je konec lanskega leta obljubil premier Borut Pahor, pa je Gregorič Rogljeva pojasnila, da je ta trenutek zadeva v medresorskem usklajevanju na vladi.