"Najučinkovitejša zaščita pred gripo je vsakoletno cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. Zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je lahko pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni ...) uspešnost cepljenja nižja," pravijo na NIJZ-ju. Foto: BoBo

Cepljenje bodo izvajali izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki, za odrasle tudi območne enote NIJZ-ja. Za cepljenje v ambulantah NIJZ-ja se je treba predhodno naročiti.

Po ugotovitvah NIJZ-ja povpraševanje po cepljenju zadnja leta narašča, povečuje se tudi stopnja precepljenosti proti gripi, kar pripisujejo tudi temu, da je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Cepljenje še posebej priporočljivo za starejše od 65 let

Čeprav cepljenje proti gripi priporočajo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

"To so ljudje, stari 65 in več let, kronični bolniki, nosečnice, majhni otroci in osebe z izrazito povečano telesno težo," je navedla specialistka javnega zdravja s Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ-ju Nadja Šinkovec Zorko in dodala, da se tudi letos cepljenje izvaja z enim odmerkom cepiva, ki vsebuje štiri antigene proti štirim različnim tipom oz. podtipom virusa gripe.

Ljudem s povečanim tveganjem za okužbo s covidom-19, ljudem, ki še niso bili cepljeni proti covidu-19, ter ljudem s povečanim tveganjem za invazivno pnevmokokno okužbo, ob tem svetujejo, da se hkrati s cepljenjem proti gripi cepijo tudi proti pnevmokoknim okužbam in proti covidu-19.

"Cepljenje proti gripi, proti covidu-19 in drugim boleznim se lahko izvaja sočasno ali s kakršnim koli presledkom, in sicer ne glede na to, ali gre za osnovno cepljenje ali za cepljenje s poživitvenim odmerkom," je poudarila Šinkovec Zorko. Pri otrocih, mlajših od devet let, ki še nikoli niso bili cepljeni proti gripi, pa se cepljenje proti gripi izvaja z dvema odmerkoma.

Novost pri cepljenju proti pnevmokoknim okužbam je, da je celjenje s polisaharidnim cepivom od letošnje jeseni brezplačno oz. se financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja za ljudi, stare 65 let in več, ter za kronične bolnike. NIJZ ljudem svetuje, naj se na cepljenje proti gripi naročijo pri svojem osebnem zdravniku.

Na NIJZ-ju so za letošnjo sezono naročili 250.000 odmerkov cepiva proti gripi, medtem ko je bilo lani razdeljenih nekaj več kot 227.000 odmerkov cepiva.

Po besedah Šinkovec Zorko se epidemija gripe v Sloveniji letos še ni začela, čeprav so posamične primere gripe zaznali zunaj sezone. Dopušča sicer možnost, da bo letos primerov gripe več kot v preteklih letih, saj je tudi način življenja letos bolj sproščen, kot je bil. Tudi v drugih evropskih državah za zdaj še ne zaznavajo večje pogostosti okužb z gripo, pravi.

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti pred virusi, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Lani gripe ni bilo, letos se v svetu že pojavlja

V lanski sezoni ni bilo uradno nobenega primera gripe v Sloveniji, saj so bile okoliščine specifične: vzgojno-varstvene in šolske institucije so bile namreč zaprte precej časa, ljudje so se zaradi epidemije covida-19 manj družili ter upoštevali tudi druge ukrepe, ki zmanjšujejo pojavnost covida-19 in hkrati delujejo tudi v smeri zmanjševanja prenosa respiratornih virusov, vključno z gripo, so pojasnili na NIJZ-ju.

"Ob tem letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom, v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa," opozarjajo. Gripa je zelo nalezljiva bolezen in pomeni veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus hitro širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo ostati doma, če zbolimo, temeljito in pogosto si umivati roke ter si pri kihanju in kašljanju usta pokriti s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kašljati v rokav.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi višjo smrtnostjo.

Začenja se cepljenje proti gripi