Razprava je sicer šla v smer večje avtonomije bolnišnic, da bi torej dali večje kompetence in odgovornosti direktorjem in upravi. Foto: Iztok Novak
Razprava je sicer šla v smer večje avtonomije bolnišnic, da bi torej dali večje kompetence in odgovornosti direktorjem in upravi. Foto: Iztok Novak
Borut Miklavčič
Miklavčič je še poudaril, da so pri pripravi zakona upoštevali vse zahteve sindikatov. Foto: MMC RTV SLO

Kot je dejal minister za zdravje Borut Miklavčič, bo spremembe 6. poglavja pripravil skupaj z ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs in ministrom za razvoj Mitjo Gasparijem do prihodnjega četrtka.

Razprava je sicer šla v smer večje avtonomije bolnišnic, da bi torej dali večje kompetence in odgovornosti direktorjem in upravi. Za zasebno delovanje zdravnikov pa bo odslej potrebno soglasje delodajalca.

Pri zakonu je bila ključna razmejitev javnega in zasebnega, prav tako pa naj bi bil zakon namenjen bolnikom, ki jim želijo večjo dostopnost. Miklavčič je še poudaril, da so pri pripravi upoštevali vse zahteve sindikatov.

Še pred sejo je Miklavčič glede 103. in 135. člena zakona, ki govorita o koncesijah in opravljanju samoplačniške zdravstvene dejavnosti pri izvajalcih javne zdravstvene dejavnosti, poudaril, da ni spremenil teh dveh členov, ker sindikati niso imeli nobene konkretne pripombe. "Izražali so neke načelne pomisleke, neke strahove, vendar jaz ne morem napisati strah v zakon," je dodal.

"Še dovolj časa za izboljšave"
Miklavčič tako računa, da bodo poslanci zakon obravnavali že na aprilski seji. "Ne bomo hiteli, predlagali bomo trifazni postopek sprejemanja, tako da bo še dovolj časa za izboljšavo zakona," je zagotovil.

Če bo sprejet zakon o zdravstveni dejavnosti, bo Miklavčič tudi predlagal vladi, da v petek objavi na spletni strani zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in ga da v javno obravnavo. Tako bi že v marcu in aprilu dobili vse pripombe na ta zakon, je še dejal minister.

Kot je znano, ima predlog zakona o zdravstveni dejavnosti že podporo delodajalcev, odprte pripombe sindikatov pa naj bi po prepričanju ministra za zdravje razrešili v parlamentarnem postopku. Sindikati želijo, da se iz zakona izvzame možnost samoplačniških storitev v javnih zdravstvenih zavodih, saj naj bi mešanje javnega in zasebnega zdravstva poslabšalo dostopnost do zdravstvenih storitev.

Miklavčič ne popušča pri samoplačništvu in delu pri zasebnikih
Miklavčič pravi, da možnost samoplačništva ostaja, a z določenimi omejitvami. Meni, da bi bila ukinitev samoplačništva neracionalna, saj je v Sloveniji kar nekaj uglednih kirurgov, h katerim prihajajo na preglede tujci, ta storitev pa se zaračuna. Prav tako zakon zdravnikom ne bo prepovedal opravljanja dela v zasebnem sektorju (če so zaposleni v javnem), saj bi lahko bila takšna prepoved protiustavna.

Sindikati tudi zahtevajo, da zdravniška zbornica ne bi več opravljala nadzora nad zdravniki, česar pa minister ni sprejel. Pravi, da zaradi enega ekcesnega primera zbornici ne namerava odvzeti ugleda. "Ne želim biti grobar zdravniške zbornice," je dejal minister in dodal, da glede na to, da o tej potezi resno razmišlja del poslancev državnega zbora, ni izključeno, da do odvzema pristojnosti kljub temu ne bo tudi prišlo.