Vzdrževanje operacijskih miz je v UKC-ju Ljubljana stalo precej več kot v drugih bolnišnicah. Foto: BoBo
Vzdrževanje operacijskih miz je v UKC-ju Ljubljana stalo precej več kot v drugih bolnišnicah. Foto: BoBo
Simon Vrhunec
Vrhunec zatrjuje, da je za gospodarnost posla storil vse, kar je bilo v njegovi moči. Da ni nič narobe, so ga prepričevali sodelavci, sporoča. Foto: BoBo

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec je na tiskovni konferenci razkril svoj pogled na včerajšnje hišne preiskave. Javnosti je zagotovil, da je naredil vse, da je bil postopek javnega naročila za izbiro ponudnika za vzdrževanje operacijskih miz zakonit in gospodaren.
Operacijske mize maquet so bile nabavljene že leta 2002, je poudaril. Po desetih letih pa je bilo treba poskrbeti za njihovo vzdrževanje. "Po pol leta smo se odločili za postopek odprtega javnega razpisa, na katerega se je žal prijavil samo en ponudnik, ki je imel ekskluzivo za Slovenijo in morali smo se odločiti za njega," pravi Vrhunec.
Prepričevali so ga sodelavci
Šlo je za posel s podjetjem Medicoengineering, prvotna vrednost vzdrževalne pogodbe, ki so jo sklenili za dobo treh let, je znašala 770.733 evra. K podpisu takšne pogodbe oziroma k temu, da v njej ni nič spornega so ga prepričevali sodelavci. Razpisno komisijo, ki je odločala o poslu, pa je imenoval sam.
Pogodba veliko predraga
A po opozorilu, da je pogodba za vzdrževanje operacijskih miz veliko predraga v primerjavi s sklenjenimi pogodbami primerljivih bolnišnic v Mariboru in Celju, je odredil interno revizijo ter pristopil k pogajanjem z dobaviteljem. Tako so sklenili nov aneks k prvotni pogodbi za celotno vzdrževanje operacijskih miz, razlika med aneksom in prvotno pogodbo sicer znaša okoli 400.000 evrov v treh letih, je dejal.

"Sam sem naredil vse, da bo postopek javnega naročila regularen in gospodaren, kar sem rekel tudi preiskovalcem," je dejal in dodal, da je na UKC prišel kot direktor in nima nič za skrivati.

Sum prirejanja javnega naročila
Kriminalisti so namreč v četrtek preiskovali posel med UKC-jem Ljubljana in podjetjem Medicoengineering v povezavi z vzdrževanjem operacijskih miz, ker sumijo, da je šlo za prirejanje javnega naročila. Pridržali so pet oseb, med njimi tudi Vrhunca, ki je bil tako kot preostali izpuščen še isti dan.

"Na noben način nisem subjektivno odgovoren, objektivno bi bil odgovoren, če ne bi ukrepal tisti hip, ko sem izvedel za kakršen koli problem," še poudarja Vrhunec.