Zaradi novega koronavirusa so se ustavile mnoge zdravstvene storitve. Foto: EPA
Zaradi novega koronavirusa so se ustavile mnoge zdravstvene storitve. Foto: EPA

Na to je opozoril Seth Berkley, izvršni direktor Zavezništva za cepljenje (Gavi), ki se sklicuje na podatke Londonske šole za tropsko medicino. Berkley je tudi dejal, da število otrok, ki so različnim potencialno smrtonosnim boleznim zaradi opuščanja sicer rutinskega cepljenja izpostavljeni zdaj, še nikoli ni bilo tako veliko.

Strokovnjaki namreč opozarjajo, da so zaradi ustavljenih programov cepljenja, ki so posledica ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa, ogrožena življenja kar 80 milijonov dojenčkov, starih do enega leta, piše britanski časopis Telegraph. Zaradi pandemije novega koronavirusa so se cepljenja za mnoge bolezni v veliko delih sveta namreč ustavila ali močno skrčila.

V Londonu je potekala mednarodna donatorska konferenca za organizacijo Zavezništvo za cepljenje (Gavi). Zbrali so 7,8 milijarde evrov, s čimer so za milijardo evrov presegli pričakovanja. Med največjimi donatorji so Velika Britanija, Evropska komisija ter Nemčija in Francija. Zbrana sredstva bodo omogočila cepljenje 300 milijonov otrok v prihodnjih petih letih v najrevnejših državah proti boleznim, kot sta ošpice in tifus. (vir: STA)

68 držav ustavilo programe cepljenja

Dostava cepiva na oslih v Maliju. Foto: EPA
Dostava cepiva na oslih v Maliju. Foto: EPA

Zduženi narodi navajajo, da so zaradi covida-19 programi imunizacije prizadeti v 68 državah sveta, tako razvitih kot razvijajočih se, zato so mnogi najmlajši izpostavljeni boleznim, kot so ošpice, otroška paraliza in davica. Programi cepljenja proti ošpicam so se zaradi trenutne zdravstvene krize ustavili v 27 državah, proti otroški paralizi pa kar v 38.
Ne gre le za otroke – po podatkih Gavija, ki sta ga leta 2000 ustanovila ameriški milijarder Bill Gates in njegova žena Melinda in dobavlja cepivo v 21 najrevnejših držav sveta, je zaradi prekinjenih programov cepljenja ogroženih tudi 24 milijonov odraslih. Na to, da se utečeni programi cepljenja za bolezni, za katera cepiva poznamo, v teh časih ne smejo ustaviti, je opozoril tudi direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je dejal: "V času, ko ves svet skuša iznajti cepivo za novi koronavirus, ne smemo pozabiti na cepiva, ki jih že imamo. Vlade morajo zagotoviti, da preventiva teče naprej."

80 milijonov dojenčkov brez cepiva

Po podatkih WHO-ja, Unicefa in Gavija je 80 milijonov otrok po svetu, mlajših od enega leta, zaradi pandemije novega koronavirusa ogroženih, ker so izpustili rutinsko cepljenje. V južni Aziji je ogroženih 34,8 milijona otrok, v Afriki pa 22,9 milijona.

Starši ne želijo zapustiti doma zaradi cepljenja otroka

A prav WHO je bil tisti, ki je več državam svetoval, naj v boju proti upočasnitvi širjenja okužbe začasno prekinejo cepljenje proti drugim boleznim. Za to, da na milijone otrok po svetu ni dobilo odmerka cepiva, kot in kadar bi jo morali, obstaja tudi nekaj drugih razlogov – strah staršev pred covidom-19, če bodo zapustili hišo, pomanjkanje zdravstvenega osebja, ki je usmerjeno v boj proti covidu-19, in prekinjene dobavne poti cepiva, piše BBC.

"Narašča število primerov ošpic, davice in kolere, kar predstavlja veliko težavo. Svetu kot celoti je uspelo v glavnem otroke obvarovati pred temi boleznimi, zdaj pa nas vse bolj skrbi, da bi ves trud in dolgoletna prizadevanja zaradi pandemije covida-19 v nekaj tednih izginili," je opozorila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore. Dodala je: "Po petih mesecih od pojava covida-19, ki je spremenil življenja ljudi, je že jasno, da bo vpliv teh razmer na življenja otrok dolgotrajen in obsežen. Ponekod so bili razlogi za zamrznitev programov cepljenja utemeljeni, a zdaj moramo zagotoviti, da ti uveljavljeni postopki znova stečejo. Ne moremo dovoliti, da en smrtonosni izbruh zamenjamo za drugega. S tem bi uničili več desetletij trdega dela zdravstvenih delavcev."

Odmerek proti otroški paralizi. Foto: EPA
Odmerek proti otroški paralizi. Foto: EPA

Unicef je že marca sporočil, da zaradi skrbi nad širjenjem okužbe z novim koronavirusom ustavlja vsa rutinska in izredna cepljenja. To odločitev so utemeljili z besedami: "Neprimerno bi bilo, da bi nadaljevali cepljenje, če so države ustavile praktično vse dejavnosti."

"Rjoveča vrnitev" nekaterih bolezni

Po projekcijah ameriške univerze Johns Hopkins bi lahko prekinitev zaščitnih zdravstvenih storitev, kamor spada tudi zagotavljanje kolektivne imunosti, povzročila dodatnih 6000 otroških smrti dnevno. "Pričakujemo, da se bodo nekatere bolezni rjoveče vrnile skozi velika vrata. To pa pomeni, da bomo priče smrtim tako velikega števila otrok, kot si v sodobnem svetu sploh ne predstavljamo. Položaj še ni brezupen – a države morajo ukrepati zdaj," opozarja vodja WHO-jevega oddelka za imunizacijo Kate O'Brien.

Zaradi takšnih opozoril bo danes v Londonu potekala videokonferenca vrha Gavija, na kateri želijo zbrati več kot šesti milijard evrov za programe cepljenja v revnih državah tako v času pandemije kot po njej. S temi sredstvi želijo financirati cepivo proti novemu koronavirusu, ko bo na voljo, pa tudi cepiva proti drugim boleznim. Na konferenci bodo sodelovali predstavniki okoli 50 držav. Srečanje bo odprl britanski premier Boris Johnson, ki bo udeležence pozval, "naj stopijo skupaj in združijo človeštvo v boju proti boleznim".

Evropska unija naj bi na donatorski konferenci obljubila 300 milijonov evrov za prihodnjih pet let.

Precepljenost proti nalezljivim boleznim po svetu ni takšna, kot bi si strokovnjaki želeli. Foto: EPA
Precepljenost proti nalezljivim boleznim po svetu ni takšna, kot bi si strokovnjaki želeli. Foto: EPA

Kam in komu cepivo proti novemu koronavirusu?

Če bodo uresničili cilj in zbrali šest milijard evrov, bo s temi sredstvi proti boleznim, kot so otroška paraliza, davica in kolera v prihodnjih petih letih lahko cepljenih 300 milijonov otrok. Sredstva bodo namenjena tudi dostopu do morebitnega cepiva proti novemu koronavirusu v razvitih državah. Gavi je pred dnevi sprožil tudi program Advance Market Commitment (AMC), s katerim želi zagotoviti, da bo cepivo proti koronavirusu, ko bo obstajalo, razdeljeno tudi v najrevnejše države.

Za ošpicami letno zboli skoraj deset milijonov ljudi

Unicef je že aprila opozoril, da kar 117 milijonov otrok v 37 državah zaradi trenutne zdravstvene krize morda ne bo cepljenih pravočasno. Po Evropi se je že pojavilo več izbruhov ošpic v državah, kjer imajo okrnjene programe cepljenja zaradi zastalega zdravstvenega sistema, kar je posledica epidemije novega koronavirusa. Tako so Veliki Britaniji zaradi porasta primerov že lani odvzeli status države brez ošpic. Potencialno smrtonosno bolezen, ki povzroča kašelj, izpuščaje in vročino, lahko preprečimo z dvema odmerkoma cepiva, ki je na Otoku za vse otroke na voljo brezplačno.

Na Otoku je 95 odstotkov petletnikov že prejelo prvi odmerek, kar je tudi WHO-jev cilj, le 87 odstotkov pa je prejelo drugi odmerek. In ker so ošpice izjemno nalezljive, ima lahko celo tako majhen upad odmerka uničujoče posledice, navaja BBC.

WHO je odločil, da lahko države brez aktivnega izbruha ošpic začasno ustavijo svoje programe cepljenja. Med 24 državami, ki so cepljenje proti ošpicam zato zaradi koronavirusa začasno ustavile, so med drugimi Bangladeš, Brazilija, Kambodža, Etiopija, DR Kongo, Mehika,

Razmere so zlasti skrb vzbujajoče v najrevnejših državah sveta. Foto: EPA
Razmere so zlasti skrb vzbujajoče v najrevnejših državah sveta. Foto: EPA

Nigerija, Somalija, Ukrajina, Bolivija in Nepal. A Unicef opozarja, da se motnje pojavljajo še v precej več državah.

Zaradi ošpic vsako leto umre okoli 140.000 ljudi po vsem svetu, za njimi pa zboli skoraj deset milijonov ljudi. Večinoma gre za otroke do petega leta starosti. Menijo, da je cepljenje proti ošpicam rešilo več kot 21 milijonov življenj, smrti zaradi ošpic pa jim je uspelo od leta 2000 zmanjšati za 80 odstotkov.

Precepljenost nižja od priporočljive

Po podatkih Unicefa je že do zdaj vsako leto brez cepiva ostalo 20 milijonov otrok. Od leta 2010 je svetovna precepljenost proti davici, tetanusu, ošpicam in oslovskemu kašlju 86-odstotna, kar je precej manj od 95 odstotkov, kot naj bi bila varna stopnja za preprečitev izbruhov.

A ne gre le za otroke. O'Brienova z WHO-ja opozarja, da so se preventivni programi ustavili tudi za druge starostne skupine. "Gre za vsakega človeka, povsod po svetu. Cepljenje je pomembno za vse življenje, ne gre le za dojenčke in otroke. Najstniki, nosečnice, ostareli, vsi potrebujejo cepiva."