Foto: Pixabay/DCortezPhotography
Foto: Pixabay/DCortezPhotography

Kot največjo prednost nove terapije za zdravljenje zvišanih vrednosti holesterola je strokovni direktor interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Zlatko Fras poudaril dejstvo, da bolnik zdravilo prejme le dvakrat na leto in tako ni prisiljen k rednemu jemanju zdravil za zdravljenje zvišanih vrednosti holesterola. A so, kot je na današnji novinarski konferenci še pojasnil Fras, raziskave pokazale, da je redno jemanje zdravil v kombinaciji z intenzivnim zdravljenjem ključno za zmanjševanje tveganja za srčno-žilne bolezni.

S hrano brez holesterola le malenkostno vplivamo na koncentracijo holesterola v telesu

Ne zadostuje namreč, da je zdravilo v rabi in da ga zdravniki lahko bolnikom predpišejo, nujno je, da ga ti tudi redno uživajo. Številni bolniki pa zdravil, ki bi jih morali jemati vsakodnevno, tega ne počnejo dosledno ali pa jih prenehajo jemati po določenem času, je še opozoril Fras. Ker bodo bolniki omenjene nove oblike zdravljenja deležni neposredno v zdravstveni ustanovi in bo bolnik ponje moral priti fizično, bo to po besedah Frasa zagotovilo učinkovito kontinuirano zdravljenje.

Drugačne načine zdravljenja potrebujemo tudi zato, ker preveliko število bolnikov ne dosega ciljnih vrednosti holesterola LDL, številni pa tudi ne prenašajo statinov, ki so temelj zdravljenja povišanega holesterola. Statini se namreč vpletajo v nastajanje holesterola v telesu, saj s hrano v telo vnesemo le manjši del holesterola, ključen pa je tisti del, ki ga telo proizvaja samo, je pojasnil Fras.

Kot je še razložil, novo zdravilo v obliki interferenčnega RNK temelji na protitelesih proti molekuli PCSK9, ki so jih odkrili pred desetimi leti. Dvojnovijačni RNK je konstruiran tako, da se veže specifično na jetrne celice in posledično povzroča boljšo razgradnjo škodljivega holesterola LDL v telesu.

Prejeli so ga prvi štirje bolniki v Sloveniji

Slovenija je sicer za Avstrijo in Nemčijo tretja država, ki je že začela uporabljati novo zdravilo. Pred dvema tednoma so ga prejeli prvi štirje bolniki, ki za zdaj ne poročajo o pojavu neželenih stranskih učinkov, je še dejal Fras.

Prvi so zdravilo pri bolnikih s povišanimi vrednostmi holesterola LDL uporabili v Avstriji, kjer je zdravilo od konca januarja prejelo 40 bolnikov. Po treh mesecih pri njih opažajo znižanje ravni holesterola od 40 do 50 odstotkov, je pojasnil internist in kardiolog z Interne klinike UKC-ja Dunaj Walter Speidl. Kot je še ocenil, nov način zdravljenja predstavlja "evolucionarno zdravilo za zniževanje holesterola LDL pri bolnikih".

Nova terapija za nižanje holesterola