Evtanazija še vedno deli stroko, čeprav v javnosti obstaja precej močna podpora. Foto: EPA
Evtanazija še vedno deli stroko, čeprav v javnosti obstaja precej močna podpora. Foto: EPA

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je dejal, da zdravništvo zavrača in obsoja evtanazijo, saj da bi bile odločitve o evtanaziji za zdravnike hudo breme, zato tega ne želijo prevzeti.

Predsednik zdravstvenega sveta in predstojnik infekcijske klinike UKC-ja Ljubljana Franc Strle pa je izpostavil, da še ni srečal z bolnika, ki bi si želel, da mu pomaga umreti, pač pa so si vsi želeli prav nasprotno.
Temu je pritrdila Mateja Lopuh, ki v jeseniški bolnišnici vodi center za interdisciplinarno zdravljenje bolečine in paliativno oskrbo, in dodala, da si neozdravljivo bolni želijo zlasti novih zdravil, ki bi jim podaljšala življenje. Po Strletovem in Možinovem mnenju je zato v družbi potrebnejša razprava o boljši paliativni oskrbi, ne pa o evtanaziji.

Predsednik komisije za medicinsko etiko Božidar Voljč je zato predlagal, da se glede vprašanja o smiselnosti evtanazije "umirijo konji". Ob tem je navedel, da na Nizozemskem, kjer je evtanazija dovoljena, okoli 20 odstotkov vseh evtanazij sploh ni uradno zapisanih, kar odpira vprašanje zlorab.

Izguba za družbo
S stališčem zdravništva se strinjajo tudi teologi. Predstavnik komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec je dejal, da ima vsak državljan pravico do naravne smrti. Teolog Anton Mlinar meni, da ni nobene potrebe, da bi uzakonili evtanazijo, saj s to pravico "nobena družba nič ne pridobi, ampak kvečjemu izgubi".

Za Klampferja lažna dilema
Nasprotno pa menita filozofa Pribac in Klampfer. Pribac meni, da bi dober zakon lahko zagotovil toliko varovalk, da se zlorabe evtanazije ne bi mogle zgoditi. Podpora evtanaziji v javnomnenjskih raziskavah po njegovem mnenju prav tako kaže na to, da je treba opraviti razpravo o evtanaziji.

Če med bolniki res ni želje po tem, da bi jim zdravniki pomagali končati življenje, potem zdravnikov niti ne bi smelo skrbeti, da bi se morali spopadati s tem vprašanjem, je ocenil Pribac. Prav tako zdravništvo ni tako enotno glede evtanazije, kar po njegovih besedah kažejo rezultati ankete med zdravstvenimi uslužbenci v celjski regiji. Klampfer pa je dejal, da je dilema - ali paliativna oskrba ali evtanazija - lažna. Po njegovem mnenju v družbi potrebujemo oboje.