Po mnenju predsednice kongresa ima Slovenija zadostno število zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Foto: Pixabay
Po mnenju predsednice kongresa ima Slovenija zadostno število zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Foto: Pixabay

Predsednica kongresa, ki je potekal v Laškem, Milena Senica Verbič je ocenila, da ima Slovenija zadostno število zdravnikov, ki se ukvarjajo z otroško kirurgijo. Razmer na otroški srčni kirurgiji v ljubljanskem kliničnem centru ni želela komentirati, je pa dejala, da bi se aferam lahko izognili z dobrim dialogom, medsebojnim sodelovanjem in timskim delom.

Na vprašanje, kaj meni o predlogu vlade, da ustanovi center za zdravljenje otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami kot samostojni zavod in ne v okrilju UKC Ljubljana, je Senica Verbičeva odgovorila, da je ta odločitev prava, saj potrebujemo center, ki bi skrbel za otroške srčne bolnike.

Samostojna specializacija šele leta 2015
V Sloveniji je bila otroška kirurgija priznana kot samostojna specializacija šele leta 2015. Prvi korak na poti do priznanja otroške kirurgije kot samostojne specializacije pa je bila ustanovitev sekcije kirurgov otroške kirurgije. Sekcijo so ustanovili leta 2007 v Splošni bolnišnici Celje.

Kongresa se je udeležilo okoli 150 zdravnikov iz Slovenije, Avstrije, Italije, Nemčije, Hrvaške, Srbije in Madžarske. Kongres se bo nadaljeval še v soboto.