Ministrica zbornici očita, da ne sodeluje pri pripravi zakonodaje in ne izpolnjuje svojih zakonskih nalog. Foto: BoBo
Ministrica zbornici očita, da ne sodeluje pri pripravi zakonodaje in ne izpolnjuje svojih zakonskih nalog. Foto: BoBo
Andrej Možina
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina meni, da ministrstvo preveč analizira stanje v zdravstvu in premalo ukrepa. Foto: BoBo
Zdravniki hočejo odhod ministrice, ki se ne da

Predsednik zdravniškega sindikata FIDES Konrad Kuštrin tako izpostavlja, da se ministrica ne želi spopasti s pravimi dilemami slovenskega zdravstva, kot so ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, potreba po novih finančnih virih ali pa ureditev košarice pravic. Premalo pa je naredila tudi na področju spremembe statusa javnih zdravstvenih zavodov in korupcije.

Podobno meni tudi Andrej Možina, ki ministrici očita, da že leto dni analizira slovensko zdravstvo, ki se spopada s številnimi resnimi težavami, a jih ministrica, tako Možina, ne želi videti. Med drugim je izpostavil razmere na otroški srčni kirurgiji, kadrovske težave anesteziologov v Mariboru, nespodobne "cirkuse" pri imenovanju vodstva UKC-ja Ljubljana.

Predsednica strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Helena Mole pa je kot problematično izpostavila prihajajočo novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki le delno ureja koncesije. Po njenem mnenju bi se moralo to področje urediti v okviru celovite zdravstvene reforme. Cilj zakona je po njenem mnenju postopno ugašanje koncesionarjev.

Če ne gre ministrica, naj gre Cerar
Tako so predstavniki zdravniških organizacij prepričani, da je napočil čas za menjavo ministrice za zdravje, ki ji izrekajo nezaupnico. Po mnenju Kuštrina bi moral, če je ne zamenja, odstopiti tudi Cerar.

Ministrica ostro udarila nazaj
A Kolar Celarčeva z ministrskega mesta ne namerava oditi, je sporočila na novinarski konferenci. Predmet spora med ministrstvom in organizacijami je po njenem mnenju že koalicijska pogodba, ki zagovarja javno zdravstvo, medtem zdravniške organizacije želijo privatizacijo zdravstva, je dejala.

Ob tem je spomnila, da zdravniška zbornica ne želi sodelovati pri usklajevanju zakonodajnih predlogov in celo ne izpolnjuje zakonsko predvidenih obveznosti. Hkrati pa je opomnila, da je takoj, ko je izvedela za kadrovske težave anesteziologije mariborskega kliničnega centra, zbornico pozvala, naj opravi izredni strokovni nadzor. Po njenih informacijah ga zbornica še ni začela.

Zbornici je tudi očitala, da je ministrstvo ob povečanju specializantskih mest za anesteziologijo naletelo na "nerazumno neprijazen odziv". Hitrejše priznavanje kvalifikacij tujim zdravnikom je prav tako naletelo na cehovsko nasprotovanje, je naštevala in se vprašala, ali vsi v zdravstvenem sistemu delajo v dobro bolnikov.

Zato je prepričana, da je skrajni čas za temeljit razmislek o pooblastilih zdravniške zbornice "tudi ob primerih, kot so bili Nekrep, otroška srčna kirurgija, problematika specializantskih delovnih mest in potrebnih strokovnih nadzorov".

Glede očitkov Moletove pa je poudarila, da si želijo preglednejšega podeljevanja koncesij v skladu z mrežo javne zdravstvene službe. In predlog novele prav v nobenem členu ne predvideva ukinitev koncesij, je še dodala.

Zdravniki hočejo odhod ministrice, ki se ne da