Očitki ljubljanskih zdravnikov ostajajo. A ostaja tudi Gordana Živčec Kalan, saj meni, da bi bil odstop izraz poraza in pomanjkanja vizije za prihodnost. Foto: MMC RTV SLO
Očitki ljubljanskih zdravnikov ostajajo. A ostaja tudi Gordana Živčec Kalan, saj meni, da bi bil odstop izraz poraza in pomanjkanja vizije za prihodnost. Foto: MMC RTV SLO
Dean Ravnik
Zdravnik Dean Ravnik je izpostavil tudi imenovanje Valentina Hajdinjaka na mesto predstavnika za odnose z javnostmi. Meni, da kot politično kontaminirana oseba ne sodi v stanovsko združenje. Foto: MMC RTV SLO

Gordana Živčec Kalan očitke zdravnikov zavrača in pravi, da ne bo odstopila, saj bi bil odstop izraz poraza in odsotnosti vizije za prihodnost. Izognila se je tudi ponovnim pozivom za sklic izredne skupščine, na kateri bi odločali o njenem odstopu, in dejala, da se bo o tem posvetovala s člani izvršilnega odbora in skupščinskega sveta zbornice. Ljubljanski zdravniki zato napovedujejo nadaljnje aktivnosti za sklic izredne seje skupščine zbornice.

Nepotizem, klientelizem, aroganca, manipulativnost
Zdravniki Živčec Kalanovi med drugim očitajo nepotizem in klientelizem (izdelavo glasila zdravniške zbornice Isis je, potem ko je postala predsednica, prevzel njen brat) in neprofesionalnost (ni opustila ambulantnega dela in funkcije, kot je obljubila, prevzela profesionalno).

Dean Ravnik iz ljubljanskega regijskega odbora zbornice je izpostavil tudi imenovanje Valentina Hajdinjaka na mesto predstavnika za odnose z javnostmi stanovskega združenja, kar se je zgodilo potem, ko je Živčec Kalanova prevzela vodenje zbornice. Meni, da je sporno, da je položaj pripadel tiskovnemu predstavniku vlade Janeza Janše, ki je zato "politično kontaminirana oseba" in zato "ne spada v stanovsko združenje".

Ravnanje v primeru Nekrep škodilo ugledu zdravnikov
Poleg tega Ravnik predsednici pripisuje krivdo za slabo podobo zbornice v javnosti, saj naj ne bi znala komunicirati, kar se je najbolj izrazilo v primeru Nekrep. Med očitki sta se znašli tudi aroganca in manipulativnost, kar ji očita predsednik nadzornega sveta Kirurškega sanatorija Rožna dolina Janez Bajc.

Pa še cenzura?
Zdravniki ji očitajo tudi preprečitev objave pisma nekdanjega predsednika drugostopenjskega sodišča zbornice Mira Denišliča, ki je odstopil prav zaradi primera Nekrep in v pismu pojasnil svoj pogled na dogajanje. Pismo bi moralo objaviti glasilo Isis (ki ga izdaja njen brat), Živčec Kalanova pa se brani, da sama v objavo ni posegala, ampak da je odločitev stvar uredniške politike.

Znova so bili na tapeti očitki glede določitve kazni zdravnici umrlega Bora Nekrepa Zlatki Kanič, saj je skupščina zbornice upoštevala mnenje pravnega strokovnjaka Jurija Toplaka, ki zastopa Kaničevo, in ne Mira Cerarja, ki je zbornici svetoval drugače.

Tema sestanka je bila tudi gradnja nove stavbe Domus medica. Erik Brecelj, kirurg na Onkološkem inštitutu, Živčec Kalanovo poziva k razkritju lastništva podjetja Mabra Inženiring, ki stavbo gradi. Predsednica zbornice je dejala, da lastniške strukture podjetja ne pozna, kot podpisnico pogodbe pa je navedla Nevenko Zekič.

Živčec Kalanova je dejala, da bo na vsa vprašanja po posvetovanju s pravno službo odgovorila, obljubila pa je tudi njihovo objavo. Po njenem mnenju so se sestanka udeležili "najbolj aktivni udeleženci iz regijskega odbora" oziroma tisti, "ki imajo največ problemov".