Foto: EPA
Foto: EPA

Ljudje, ki jedo pozno zvečer, imajo pogosto slabo vest, saj številni strokovnjaki trdijo, da se je treba obroku pozno zvečer izogibati. Na Japonskem velja celo javno priporočilo, naj bo zadnji obrok vsaj dve uri pred spanjem.

Do zdaj so strokovnjaki menili, da obrok pred spanjem povečuje tveganje za razvoj bolezni, povezanih s povišano ravnjo sladkorja v krvi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.

Japonski znanstveniki so analizirali podatke 1.573 oseb srednjih let, ki niso imele zdravstvenih težav, povezanih z ravnjo sladkorja v krvi. Razdelili so jih na dve skupini: v eni so bili tisti, ki so se držali dveurnega razmika med zadnjim obrokom in spanjem, v drugi pa tisti, ki niso imeli te časovne omejitve. Raziskava je trajala tri leta, izsledki pa so pokazali, da med skupinama ni bilo nobenih pomembnih razlik v ravni sladkorja v krvi.

Večji vpliv na metabolizem imajo spanje, cigarete in alkohol
So pa podatki pokazali, da imajo drugi dejavniki, kot so telesna teža, kajenje in fizična aktivnost, veliko pomembnejšo vlogo pri razvoju bolezni kot obrok pred spanjem.
"Veliko več pozornosti je treba posvetiti zdravi prehrani, zadostni količini spanca, izogibanju cigaretam in alkoholu kot tudi debelosti, saj so imele prav te spremenljivke večji vpliv na metabolizem kot pa pozen večerni obrok," so ugotovili japonski znanstveniki.