Mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk bo letos zaznamovalo geslo , ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Rak dojk je namreč najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih registra raka je v letu 2017 v Sloveniji zbolelo 1399 žensk in deset moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Letošnji rožnati oktober bo zaznamovalo geslo , ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Foto: BoBo
Letošnji rožnati oktober bo zaznamovalo geslo , ki opozarja na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Foto: BoBo

Strah ne sme biti razlog za neobisk zdravnika

V Združenju Europa Donna Slovenija ob tem opozarjajo, da v času epidemije covida-19 ne smemo privoliti v slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. Ob tem so ženske pozvali, naj se tudi med epidemijo odzivajo na presejalni program za raka dojk Dora in naj bodo pozorne na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijejo sumljive spremembe, morajo vztrajati in priti do zdravnika, ki jih bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno. Letošnje leto je namreč pokazalo, da dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike ni samoumeven, je poudarila predsednica Tanja Španić. Kot je še dejala, naj strah pred novim koronavirusom ne vpliva na odločitev glede obiska zdravnika.

V Europi Donni v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne dejavnosti, s katerimi želijo opozoriti na pomen preventive, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Stopnja preživetja bolnic se je v zadnjih desetletjih izjemno povečala

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije je ob začetku rožnatega oktobra poudarila, da se je po zaslugi sodobnih metod zgodnjega odkrivanja in vse učinkovitejšega zdravljenja v zadnjih desetletjih izjemno povečala stopnja preživetja bolnic z rakom dojk. "Da bi zagotovile večjo kakovost oskrbe v smislu uspešnejše rehabilitacije žensk z rakom dojk, bi morale medicinske sestre pridobiti dodatna specialna znanja o učinkovitih in uspešnih postopkih za pogovore o spolnosti in normalizaciji težav, o najpogostejših potrebah po zaključenem zdravljenju, željah po pomoči in potencialnih ovirah," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kljub uspešnemu delu podpornih skupin, ki bolnikom z rakom prinašajo psihološko podporo, zmanjšujejo občutke osamljenosti, izoliranosti ali obsojanja, pa je po oceni zbornice na nacionalni ravni treba nujno zagotoviti tudi izvajanje rehabilitacijskih ukrepov od začetka zdravljenja do konca življenja.

Ozaveščanje o raku dojk se seli na splet