Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izid testiranj je močen, eksperimentalni antibiotik abaucin, ki pa ga bo treba pred splošno uporabo v medicini še dodatno testirati, poroča BBC.

Kot je znano, antibiotiki uničujejo bakterije, vendar pa znanstveniki že desetletja niso razvili novih zdravil. Bakterije je zato vse težje premagati, saj so postale odporne proti antibiotikom, ki jih ima medicina na razpolago. Vsako leto zaradi okužb z bakterijami, ki so odporne proti zdravljenju z antibiotiki, po ocenah stroke umre več kot milijon ljudi.

Raziskovalci so se v tej raziskavi osredotočili na eno najbolj problematičnih vrst bakterije, Acinetobacter baumannii, ki lahko okuži rane in povzroči pljučnico. Gre za eno izmed treh superbakterij, ki jih je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za "kritično" grožnjo.

Bakterija je pogosto odporna proti več antibiotikom in predstavlja veliko težavo v bolnišnicah in negovalnih domovih, saj je trdovratna in lahko preživi na površinah in zdravstveni opremi.

Na pomoč prihaja UI?

Raziskovalci v Kanadi in ZDA pravijo, da lahko umetna inteligenca močno pospeši razvoj novih zdravil.

Za omenjeno raziskavo so morali najprej izuriti umetno inteligenco in jo naučiti, kakšne so kemikalije/snovi, ki bi lahko bile učinkovite. Tako so tisoče zdravil, katerih natančna kemična struktura je znana, najprej ročno testirali na omenjeni bakteriji, da bi videli, katero bi jo upočasnilo ali ubilo. Te podatke so nato vnesli v program umetne inteligence, da bi se "naučil", kakšne so kemične značilnosti zdravil, ki bi lahko napadla problematično bakterijo.

V naslednji fazi je umetna inteligenca pregledala 6600 sestavin, katerih učinkovitost je znanstvenikom za zdaj neznana. Program je potreboval le uro in pol, da se je prebil čez "seznam", rezultat pa je bil krajši seznam morebitnih učinkovin.

240 kemikalij s tega seznama so raziskovalci nato testirali v laboratoriju in med njimi odkrili devet potencialnih novih antibiotikov. Eden izmed njih je neverjetno močen abaucin, za katerega so laboratorijski poskusi pokazali, da zdravi okužene rane pri miših in ubije bakterijo Acinetobacter baumannii.

Sledijo izpopolnitev in klinični poskusi

Naslednji korak je izpopolnitev zdravila v laboratoriju, nato pa sledijo klinični poskusi. Prvi antibiotiki, razviti s pomočjo umetne inteligence, naj bi bili na voljo leta 2030.

Zanimivo je, da je omenjeni eksperimentalni antibiotik deloval le proti bakteriji Acinetobacter baumannii, na druge vrste pa ni imel učinka. Prav ta natančnost abaucina bi lahko pomenila, da se bo odpornost proti njemu težje razvila, lahko pa bi bilo tudi manj stranskih učinkov zdravljenja.