Posamezniki, ki redno pijejo alkopopse z manj alkohola, se postopoma navadijo na okus bolj alkoholnih. Foto: Pixabay
Posamezniki, ki redno pijejo alkopopse z manj alkohola, se postopoma navadijo na okus bolj alkoholnih. Foto: Pixabay

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila tržni pregled alkopopsov, ki so med mladimi priljubljeni zaradi živahnih barv, privlačne embalaže in sladkega okusa. Odkrili so alkopopse na osnovi žganih pijač s 14 volumenskim deležem alkohola, kar je trikrat več od drugih primerljivih pijač na trgu, so pojasnili in opozorili, da na večini pregledanih izdelkov niso našli podatka o energijski in hranilni vrednosti, poleg tega pa je bil redko naveden seznam sestavin.

"V primerih, ko so podatki znani, je hitro jasno, da gre za tekoče energijske bombe, okrašene z aromami in barvili, ki poskušajo zakriti nevarnosti pitja alkohola. Samo s tremi stekleničkami lahko popijemo toliko energije, kot bi jo zaužili z uravnoteženim kosilom in vrstico čokolade," je ponazorila strokovna sodelavka z ZPS-ja Urša Menard.

Proizvajalci alkopopse predstavljajo enostransko, denimo z napisi, da so pijače brez glutena, z vitamini in manj kalorijami v primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami, kar je po mnenju ZPS-ja sporno in zavajajoče. "Zdravi alkopopsi ne obstajajo," so poudarili. Hkrati so opozorili, da se lahko posamezniki, ki redno pijejo alkopopse z manj alkohola, postopoma navadijo na okus bolj alkoholnih.

Predstavnica NIJZ-ja Maja Roškar je opozorila, da vsako pitje alkoholnih pijač pomeni povečano tveganje za škodo zaradi pitja, še posebno pri mladostnikih. "Pri tveganju škodljivih posledic zaradi pitja alkoholnih pijač vrsta alkoholne pijače ni pomembna, pomembna je količina čistega alkohola, ki jo vnesemo v telo," je poudarila Roškar. "Ne obstaja varnejša vrsta alkoholne pijače, tudi o varni meji pitja ne moremo govoriti," je poudarila.

Navedla je, da lahko alkohol dokazano povzroči osem vrst raka, tudi rak dojke, in to že pri manjših vsakodnevnih količinah. Poleg tega lahko prizadene duševno zdravje, vpliva na medosebne odnose in varnost v prometu. Meni, da je pitje alkohola v Sloveniji še vedno zelo normalizirano. "Pravzaprav je čuden tisti, ki ne pije in ne obratno, tako da s tega vidika je ta naš odnos zelo permisiven," je dejala Roškar.

Označevanje sestavin in označba hranilne vrednosti za pijače z več kot 1,2 volumskega deleža alkohola sicer nista obvezna. To pomeni, da potrošniki nimajo dostopa do teh informacij, saj jih proizvajalci redko prostovoljno vključujejo v označbe, so opozorili na Zvezi potrošnikov.

Raziskovalka z Inštituta za nutricionistiko Anita Kušar je poudarila, da potrošniki za informirano odločitev potrebujejo jasne in celovite informacije o živilih. Sporočila je, da so ravno zato nadgradili mobilno aplikacijo "Veš, kaj ješ?", ki uporabniku ob skeniranju črtne kode alkoholne pijače prikažejo podatke o vsebnosti alkohola in energijsko vrednost.