Do novice, da se je The Spotted Pig zaprl, prihaja le nekaj tednov po tem, ko je urad newyorške javne tožilke sporočil, da se bo njen lastnik zunajsodno pogodil z 11 nekdanjimi uslužbenkami, ki so proti restavraciji vložile tožbo zaradi spolnega nadlegovanja.

Vodja kuhinje Tony Nassif je za CNN potrdil, da je bila nedelja zadnji večer restavracije.

Da se bodo vpleteni zunajsodno poravnali, je javna tožilka Letitia James sporočila 7. januarja, ob tem pa dodala, da je "restavracija gojila sovražno delovno okolje, v katerem so bile uslužbenke redno izpostavljene hudim incidentom nezaželenega dotikanja in seksualnih pobud lastnika Kena Friedmana".

Tožilka je v svojem poročilu navedla, da je Friedman nadzoroval "seksualizirano delovno okolje", v katerem sta z zvezdniškim chefom Mariom Batalijem nadlegovala uslužbenke. Te sta otipavala, jih pozivala h golemu fotografiranju in eno od njih celo spolno napadla. Če se je katera pritožila, je bila odpuščena, navaja poročilo.

"Ne glede na to, kako ugledna in izpostavljena je restavracija, ali kako na videz mogočni so njeni lastniki, današnja poravnava ponovno poudarja, da spolnega nasilja na delovnem mestu ne bomo trpeli," je zapisala Jamesova.

Mario Batali se je po škandalu skoraj povsem umaknil iz javnosti. Foto: AP
Mario Batali se je po škandalu skoraj povsem umaknil iz javnosti. Foto: AP

Odneslo ga je gibanje "#MeToo"

Po določilih poravnave je Friedman privolil, da se umakne iz vseh nadzornih položajev v Spotted Pigu, da pa še naprej ohranja svoj delež v podjetju.

Privolil je tudi v plačilo 240.000 dolarjev odškodnine, ki se bo razdelila med 11 nekdanjih uslužbenk. Te naj bi v naslednjih desetih letih tudi prejele 20 odstotkov dobička podjetja, vključno od prodaje le-tega. Ta del dogovora pa bi padel v vodo v primeru propada restavracij.

Spotted Pig se je odprl leta 2004 v West Villageu in hitro postal eden najbolj vročih lokalov na Manhattnu. Hvalili so ga kulinarični kritiki, oblegali so ga sladokusci, vanj so zahajali zvezdniki.

Preiskava spolnega nadlegovanja v Spotted Pigu je sprožila ločeno preiskavo 59-letnega Batalija, enega od vlagateljev restavracije in njenega rednega gosta. Tega je s prestola odnesla vrsta obtožb spolnega nadlegovanja, ki so se nanj vsule na vrhuncu gibanja "#MeToo".