Wolfovo kavo strežejo v petih slovenjgraških lokalih. Foto: Televizija Slovenija
Wolfovo kavo strežejo v petih slovenjgraških lokalih. Foto: Televizija Slovenija
Hugo Wolf je umrl leta 1903. Foto: Televizija Slovenija

Najprej so ustvarili skodelico, potem v prodajo ponudili kavo v embalaži, zdaj jo lahko obiskovalci v petih mestnih lokalih tudi poskusijo.

Wolfova kava je pražena po posebni recepturi. Kuha se po enakem postopku kot turška, postrežejo pa jo z obilico stepene smetane, ker je Wolf rad pil tako.

Eden od lokalov je gostilna Murko, ki ima z Wolfom posebno vez. Leta 1903, ko je skladatelj umrl, se je namreč gostilna rodila. Ob stoletnici dogodkov pred 15 leti so tako ustvarili že Hugovo sladico.

Avstrijci nujno še na Wolfovo sladico
"Naši sosedje Avstrijci, ki prihajajo redno na koncerte, našo sladico izjemno poznajo in ne gredo iz kraja brez te sladice," je povedala Cvetka Murko - Hajnik iz gostilne Murko.

Želijo si, da bi tako prepoznavnost dobila tudi novonastala kava.

"Kava je nastala s prebiranjem knjige Spomini na dom, ki jo je napisala Wolfova sestra Modesta, v njej pa opisuje različne pripetljaje iz otroštva," razlaga Sara Jeseničnik iz Koroškega pokrajinskega muzeja. Med drugim lahko v knjigi preberemo tudi to, da je bil Wolf velik ljubitelj kave, take močne, s smetano.

Če si jo privoščite v tem tednu, lahko v Wolfovem muzeju brezplačno odkrijete še več zanimivosti iz njegovega življenja.

V Slovenj Gradcu po novem kava Huga Wolfa
V Slovenj Gradcu po novem kava Huga Wolfa