Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Znanost in tehnologija - Arhiv

Kitajske oblasti potrdile: na poti tretji otrok s spremenjenim genskim zapisom

Kitajske oblasti so potrdile, da je noseča tudi druga ženska, ki je sodelovala v eksperimentu ustvarjanja gensko spremenjenih otrok, ki ga je lani izvedel kitajski profesor He Džjankuj. Oblasti so proti njemu uvedle policijsko preiskavo.

Zasijala je super krvava Luna

Navsezgodaj zjutraj je bilo mogoče opazovati prav poseben lunin mrk, ki mu astronomi pravijo super krvava Luna. Luna je namreč hkrati najbližje zemlji (super luna), ob tem pa je bil tudi popoln Lunin mrk (krvava luna).

Vesolje 2019: na Luno buče, robotski dež in prvi zasebnik v zgodovini

Kaj se bo letos odmevnega dogajalo na področju vesoljskih misij?

Odkrili bazo podatkov z 800 milijoni ukradenih poštnih naslovov in gesel

Na spletu so odkrili bazo podatkov s skoraj 773 milijoni različnih ukradenih spletnih poštnih naslovov in 22 milijoni unikatnih gesel, ki odklenejo dostop do ukradenih poštnih naslovov.

Saturnovi prstani krepko mlajši od planeta

Saturnovi prstani so krepko mlajši od samega planeta. Pojavili so se namreč v zadnjih 10 do 100 milijonih letih, planet pa je star okoli 4,5 milijarde let.

Medicina prihodnosti: Rešitev bi lahko bila tudi prašičja srca

Ugledni nemški srčni kirurg dr. Bruno Reichart je pred kratkim s svojo ekipo uspešno presadil prašičje srce v telo pavijana. Je naslednji človek? Dobrodošli v Ordinaciji dr.

20 najbolj branih člankov leta 2018

Katere zgodbe ste na sekciji Znanost in tehnologija najraje brali leta 2018? Najbolj so vas (in nas) zanimali ...

Dostop do spleta lani prvič pogostejši s pametnih telefonov

Lani se je prvič doslej zgodilo, da so uporabniki do spleta v Sloveniji najpogosteje dostopali s pametnih telefonov, in ne z računalnikov, kaže raziskava merjenja obiskanosti spletnih strani.

100 ur astronomije ob stoletnici Mednarodne astronomske zveze

Ob stoletnici ustanovitve Mednarodne astronomske zveze, ki povezuje astronome z vsega sveta, bodo celo leto 2019 po svetu potekali različni dogodki. Prvi takšen mednarodni dogodek bo 100 ur astronomije, ki se začenja tudi v Sloveniji.

Foto: Ultima Thule, povsem nov tip sveta - ali "veliki rdeči snežak"

Minil je najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa vseh časov. Nasina sonda New Horizons je 6,6 milijarde kilometrov stran našla zamrznjeno, dvojno telo, praostanek nastanka Osončja.

Kitajsko plovilo pristalo na temni strani Lune

Kitajska je sporočila, da je njeno robotsko plovilo Chang'e-4 uspešno pristalo na oddaljeni strani Lune, ki z Zemlje ni vidna. To je bil sploh prvi takšen poizkus in pristanek.

Čas in prostor nista to, kar se zdita

Italijanski fizik Carlo Rovelli je eden izmed najprodornejših mislecev sodobnega časa, ki je s svojo drobceno knjižico Sedem kratkih lekcij iz fizike navdušil svet. Imamo jo tudi v slovenščini, v prevodu Alojza Kodreta.

Avstrija bi tehnološke velikane dodatno obdavčila

Avstrija pripravlja digitalni davek za tehnološka podjetja. Uperjen bo proti tistim, ki na medmrežju ustvarjajo visoke dobičke, a plačajo bore malo davkov.

Še en zgodovinski dosežek New Horizons: Najbolj oddaljen oblet nebesnega telesa sploh

Nasina sonda New Horizons je po obisku Plutona postavila še en raziskovalni mejnik. Obletela je telo Kuiperjevega pasu, poimenovano Ultima Thule. To je najbolj oddaljen oblet v zgodovini.

10 odmevnih znanstvenih prebojev v letu 2018

Iztekajoče se leto je prineslo gomilo odmevnih in pomembnih znanstvenih prebojev.

Prva SpaceXova izstrelitev tovora z oznako "nacionalna varnost"

Raketa Falcon 9 je v nebo ponesla satelit GPS. S tem je zasebno podjetje SpaceX prvič poseglo tudi na trg izstrelitve tovora, občutljivega z vidika nacionalne varnosti ZDA.

V Mariboru vzpostavljajo superračunalniški center

Univerza v Mariboru s partnerji načrtuje vzpostavitev nacionalnega superračunalniškega centra, katerega zmogljivosti bodo svetovno primerljive.

Super prevodniki bi lahko zmanjšali izgubo elektrike in omogočili lebdeči transport

Raziskovalcu Instituta "Jožef Stefan" Juretu Kokalju je skupaj z ameriškimi in kanadskimi kolegi uspel preboj pri raziskovanju lastnosti elektronov v kristalu. Dosežek prinaša tudi priložnosti za razvoj na področju energetike in transporta.

Odkrili najbolj oddaljeno telo Osončja: kar 18 milijard kilometrov stran

Astronomi so odkrili najbolj oddaljeno (znano) nebesno telo Osončja. To je pritlikavi planet Farout, ki je od Sonca oddaljen 120-krat več kot Zemlja.

Po Zoisovi nagradi hladna prha in ukinitev raziskovalnega programa

Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport raziskovalnemu programu Zoisovega nagrajenca Marka Noča ni dalo ocene, ki bi omogočila nadaljnje financiranje programa.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...