Predlogi

Odbojka
Hokej
Tenis

Rezultati iskanja

Zaradi testiranja je dodanih umetnih 2 sekunde delaya.

Znanost in tehnologija - Arhiv

Kitajska na področju umetne inteligence prehiteva ZDA

Kitajska je na dobri poti, da na področju umetne inteligence prehiti ZDA, kaže analiza, ki jo je v sredo objavil ameriški inštitut za umetno inteligenco.

Resnični strici v ozadju so mikrobi

Več milijard let so imeli Zemljo sami zase, poganjajo vse ključne procese na planetu, celo padavine. Poseljujejo najbolj ekstremne dele planeta, živijo v nas, po eni od teorij naj bi bili prav mikrobi prišleki z drugega planeta.

Najmočnejši raketi sveta trda prede, pa še veliki naslednik Hubbla je (spet) odpovedan

Nasin predlagani proračun za leto 2020 bo višji od načrtovanega, a obenem nakazuje večje spremembe v ameriškem vesoljskem programu. Težkonosilni raketi SLS se slaba piše, ukinjenih je nekaj načrtovanih vesoljskih misij.

Japonka s pomočjo Googla postavila nov rekord v računanju števila pi

Japonska uslužbenka Googla Emma Haruka Iwao je s pomočjo storitev v Googlovem oblaku postavila nov rekord v računanju števila pi. Izračunala ga je na 31,4 bilijona decimalk natančno. Dosedanji rekord je stal pri 21 bilijonih decimalk.

V odpadnih vodah vse manj sledi mamil

Vrednosti prepovedanih drog v odpadnih vodah slovenskega glavnega mesta so se lani zmanjšale, kaže nova raziskava, ki je zajela večje število prestolnih in drugih evropskih mest. Uporaba drog sicer v Evropi raste.

"Odtekanje občutljivih podatkov je posledica nestrokovne, slabo vodene digitalne preobrazbe javne uprave"

Forum za digitalno družbo je izrazil zaskrbljenost zaradi "nestrokovne in slabo vodene digitalne preobrazbe javne uprave", ki povečuje varnostna tveganja za državo in posameznike, katerih osebni podatki odtekajo v javnost ali pa so zlorabljeni.

Snovalec svetovnega spleta Tim Berners Lee: Ljudje, prevzemite nadzor nad svojimi podatki

Tim Berners Lee, britanski informatik, ki je pred 30 leti v Cernu zasnoval svetovni splet, je uporabnike pozval, naj poskrbijo oziroma naj se trudijo, da bi imeli popoln nadzor nad svojimi podatki, saj ti niso blago, ampak pravica.

Kolar Celarc o nepooblaščenih vpogledih v njeno zdravstveno kartoteko: "To je skrajno sprevrženo"

V UKC Ljubljana so zaradi nepooblaščenega vpogleda v zdravstveno kartoteko nekdanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc po njenem prihodu na urgenco izdali opomin osmim osebam. Predsednica ZZS Čebašek-Travnik je za škandal okrivila sistem eZdravje.

Podatki o zdravju pacientov izolske bolnišnice so bili dostopni kar prek spletnega iskalnika

Izvidi in napotnice Slovencev, ki so se naročili na pregled v bolnišnici Izola od začetka leta 2016, so bili dostopni kar prek iskalnika Google.

James Bridle: Več informacij ne pomeni, da sprejemamo boljše odločitve

"Žal več uporabe in več znanja ne pomeni, da smo tudi bolj kritični, da previdneje razmišljamo o tehnologiji ali imamo širše razumevanje o tem, kako deluje," pravi James Bridle, umetnik in pisatelj, ki dela z različnimi tehnologijami.

Rajskega vrta ni več

Število bioloških vrst na Zemlji se zmanjšuje s tako hitrostjo, da lahko govorimo o šestem velikem izumiranju.

"Stehtali" so domačo Galaksijo: vsebuje za 1.500 milijard mas Sonca

Znanstveniki so poskrbeli "natančno oceno" mase domače Galaksije. Na podlagi podatkov Hubbla in Gaie so izračunali, da je je za 1,5 bilijona oz. 1.500 milijard Sonc.

Z daljšim spanjem ob koncih tedna ni mogoče nadomestiti pomanjkanja spanja

Kronično pomanjkanje spanja moti presnovo in povečuje tveganje za bolezni in tega z daljšim spanjem ob koncih tedna ni mogoče nadoknaditi, kažejo rezultati najnovejše raziskave.

Cern ne bo več sodeloval z znanstvenikom, ki je bil žaljiv do žensk

Evropski center za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi je prekinil sodelovanje z znanstvenikom Alessandrom Strumio z univerze v Pisi zaradi lanskega spornega predavanja, v katerem je bil žaljiv do žensk.

Zuckerberg obljublja več zasebnosti in zaščite podatkov na Facebooku

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je zaradi številnih kritik v zadnjih mesecih v sredo obljubil večjo zaščito podatkov na največjem družbenem omrežju na svetu.

Francija bi obdavčila Google, Apple in Facebook

Francoska vlada želi uvesti digitalni davek za spletne gigante, kot so Google, Apple in Facebook, kar bi v proračun prineslo 400 milijonov evrov.

Tiranozaver, kralj živali: dobili smo najverodostojnejšo maketo plenilca

Tyrannosaurus rex je še vedno najnevarnejši, največji plenilec, kar jih je svet kdaj poznal. Zato ni čudno, da dinozaver, ki je bil velik približno kot avtobus, še vedno fascinira znanstvenike.

Zgodovinski podvig Nase: na vesoljskem sprehodu samo astronavtki

Ameriška vesoljska agencija Nasa je za 29. marec napovedala prvi vesoljski sprehod izključno astronavtk, tudi na Zemlji bo ta čas za njun podvig odgovorna ženska.

100 let izumitelja Petra Florjančiča: "Imel sem veliko srečo"

100 let praznuje Peter Florjančič, eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev.

Francija: Okoli 30 spletnih velikanov bo plačevalo digitalni davek

Načrtovani francoski davek na spletne velikane bo plačevalo "okoli 30" podjetij, je za časnik Parisien ocenil finančni minister Bruno Le Maire.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...