Foto: AP
Foto: AP

DPC je preiskavo sprožil aprila 2021, potem ko so bili na nekem hekerskem spletnem forumu objavljeni podatki o imenih, telefonskih številkah in naslovih elektronske pošte 533 milijonov uporabnikov Facebooka.

Preiskava se je nanašala na obdobje med majem 2018 in septembrom 2019, organ pa je presojal, ali je šlo za kršitev splošne uredbe EU-ja o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Odločil je, da je šlo za kršitve uredbe in da je zanje odgovorna Meta. Družbi je naložil plačilo 265 milijonov evrov denarne kazni in ji tudi naročil, da mora do določenega roka postopke ravnanja s podatki uskladiti z uredbo.

Facebook je sporočil, da bo odločbo DPC-ja proučil. Predtem je že pojasnjeval, da so hekerji v letu 2019 podatke pridobili z zlorabo funkcije, ki uporabnikom olajša iskanje prijateljev v seznamu stikov.

S to zadnjo so kazni Meti na Irskem v zadnjih 14 mesecih dosegle 910 milijonov evrov.

Septembra 2021 so organi zaradi kršitev pravil zaščite osebnih podatkov Metinemu družbenemu omrežju WhatsApp naložili 225 milijonov evrov kazni. Marca letos je prav tako zaradi zlorabe osebnih podatkov Meta dobila 17 milijonov evrov kazni, septembra letos pa ji je DPC zaradi kršitev aplikacije Instagram naložil plačilo 405 milijonov evrov kazni.

Meta se je zoper odločbi glede Instragrama in WhatsAppa pritožila, o primerih zdaj odloča sodišče, sodba pa bo precedenčna za prihodnje preiskave zlorab osebnih podatkov.