Model Xperia XZ Premium je, kot že ime pove, prestižna različica modela Xperia XZ in je trenutno najboljše, kar premore Sony. Foto: MMC RTV SLO
Model Xperia XZ Premium je, kot že ime pove, prestižna različica modela Xperia XZ in je trenutno najboljše, kar premore Sony. Foto: MMC RTV SLO
Oblikovno se pri Sonyju držijo preizkušenega recepta z oglatimi robovi. Foto: MMC RTV SLO
Telefon je res velik in kar težek, toda to samo prispeva k občutku vzdržljivosti telefona. Foto: MMC RTV SLO
Zaslon je eden glavnih adutov tega mobilnega telefona. Foto: MMC RTV SLO
Malo je razočarala baterija, ki je celo manjša kot pri modelu Xperia Z5 Premium. Ob uporabi, opisani na koncu testa, je opešala mnogo pred koncem dne, vsega skupaj je zdržala 20 ur. Foto: MMC RTV SLO

Na leto pošljejo na trg manj kot deset novih modelov telefonov, ki so velikokrat le različice enega ali dveh osnovnih modelov. Manjka jim kakšen prodoren, opazen in seveda zmogljiv telefon, ki bi privabil nove kupce. Kljub temu pa se vsaj v segmentu najdražjih prenosnih telefonov še kar dobro znajdejo.

Model Xperia XZ Premium je, kot že ime pove, prestižna različica modela Xperia XZ in je trenutno najboljše, kar premore Sony. In dejansko ima kar nekaj lastnosti, ki prekašajo konkurente, večinoma zato, ker so pri Sonyju ubrali drugačno pot razvoja kot drugje. Tako ima na primer Xperia XZ Premium 4K-zaslon, prvi na trgu, in odličen fotoaparat, ki zmore posneti super počasne posnetke pri 960 sličicah na sekundo.

Pravokotno, a trpežno
Oblikovno se pri Sonyju držijo preizkušenega recepta z oglatimi robovi. XZ Premium ima seveda premijsko ohišje, sprednja in zadnja stranica sta prekriti z zaščitnim steklom Gorilla Glass 5, a stranski robovi so vseeno iz polikarbonata, čeprav je to pri modelu v črni barvi tako rekoč neopazno. Vrhnji in spodnji rob telefona sta kovinska. Telefon je res velik in kar težek, toda to samo prispeva k občutku vzdržljivosti telefona. Telefon je seveda odporen proti prahu in vodi (IP68), zato je ob straneh komaj kakšna tipka. Glavna tipka na desni strani za vklop/izklop telefona ali zaslona je hkrati tudi čitalnik prstnih odtisov. Tu je še vedno tudi tipka/sprožilec za fotoaparat.

Zaslon je eden glavnih adutov tega mobilnega telefona. Prikaže lahko sliko razločljivosti kar 3840 x 2160 slikovnih točk (4K), kar je okoli 30 odstotkov več kot pri Samsungu S8. Seveda človeško oko sploh ne opazi razlike, je pa veliko lepše in natančnejše pregledovati fotografije, posnete pri najvišji razločljivosti, na takšnem zaslonu. Zaslon tudi podpira HDR-videoposneke, ki pa jih za zdaj še ni veliko. K sreči zaslon običajno prikazuje sliko kakovosti FullHD (1080 p), le kadar se prikazuje vsebina z višjo razločljivostjo, samodejno preklopi na višjo gostoto točk. Žal je zaslon kar precej odseven, zaradi česar je uporaba zaslona v močni sončni svetlobi precej otežena.

Malo je razočarala baterija, ki je celo manjša kot pri modelu Xperia Z5 Premium. Ob uporabi, opisani na koncu testa, je opešala mnogo pred koncem dne, vsega skupaj je zdržala 20 ur. Še najbolj se baterija prazni pri ogledu videoposnetkov oziroma igranju igric, kar je sicer razumljivo glede na zmogljivosti zaslona. Telefon podpira hitro polnjenje, a je v paket dodan polnilnik, ki tega ne omogoča, kar pomeni, da je treba tak polnilnik dokupiti. Prav tako v testnem paketu ni bilo slušalk. Popravek: V komercialnem paketu so priložene slušalke Sony MH750.

Čudovite fotografije, a tiha glasba
Xperia XZ Premium je zaradi svoje velikosti idealna za ogledovanje fotografij ali videoposnetkov. Aplikacija Album je gotovo ena najboljših za pregledovanje fotografij, kar smo jih videli. Samodejno preklopi razločljivost zaslona na 4K ob ogledu visokoresolucijskih fotografij. Razporeditev posnetkov je intuitivna, lahko pa jih pregledujete na zemljevidu, če so posnetki opremljeni s koordinatami. Album je povezan s spletnimi albumi Facebook, Flickr in Google Photos.

Glasbeni predvajalnik, imenovan preprosto Music, ima vse potrebne nastavitve za uživanje v glasbi, izenačevalnik zvoka, zvočne učinke, povezavo z zunanjimi zvočniki itd. Poišče lahko video na YouTubu, informacije o izvajalcu na Wikipedii ali pa besedilo pesmi v Googlu. Kakovost zvoka je na visoki ravni, zvok je jasen in čist, malo slabši prek slušalk, kar je popolnoma običajno. Zato pa je glasnost glasbe podpovprečna. To velja tako za stereozvočnike kot tudi za slušalke. Morda se pri Sonyju bojijo, da bi si uporabniki pokvarili sluh, a včasih je zvok res neprijetno tih.

Številni konkurenti so se odločili vgraditi kar dve leči kamere na zadnji stranici svojih telefonov (nekateri tudi spredaj), a pri Sonyju so se odločili raje zamenjati senzor s 23 MP iz prejšnjih modelov s popolnoma novim senzorjem 19 MP IMX 400 ExmorRS. Takoj pod senzorjem je zdaj vgrajen RAM-čip, namenjen za začasno shranjevanje zajetih posnetkov, zaradi katerega je zajem fotografij kar petkrat hitrejši in zaradi katerega je sploh mogoč zajem super počasnih posnetkov.

Uporabniški vmesnik kamere je tak kot prej, s tem da je na primer za zajem počasnih posnetkov treba kar nekajkrat klikniti po menijih, s tem pa se izgublja čas za dober posnetek. Prav tako je še vedno posebna ikona za videoposnetke kakovosti 4K.

Kakovost fotografij, posnetih v lepih svetlobnih pogojih, je zares odlična. Še tista mehkost ali zamegljenost v kotih posnetkov je izginila. Slike so ostre in z odlično barvno uravnoteženostjo. V slabših svetlobnih razmerah se kakovost posnetkov občutno poslabša, toda še vedno je dovolj visoka tudi za kakšno objavo. Zanimivo je, da so najlepši posnetki nastali kar z osnovno nastavitvijo, imenovano Inteligent Auto, ki samodejno vklaplja HDR in poskrbi za nastavitve, ne glede na sceno ali svetlobne pogoje.

Videoposnetki najvišje razločljivosti so sicer lepi, a morda preveč zrnati, zato so še vedno najboljši tisti, posneti pri razločljivosti 1080 p. Izredno zanimiv pa je zajem super počasnih posnetkov, ki so razločljivosti 720 p. Kamera sicer snema običajen posnetek, vmes pa je treba pritisniti na poseben gumb na zaslonu in kamera zajame delček posnetka (0,18 sekunde) pri hitrosti 960 sličic na sekundo (torej približno 170 sličic). Če vam uspe ujeti pravi trenutek, so ti posnetki zelo zabavni.

Sklepne misli
Sony Xperia XZ Premium je na dobri poti, da povrne prestiž skoraj pozabljeni znamki s svojim odličnim zaslonom in odlično kamero. Marsikomu bosta tudi všeč minimalno spremenjen uporabniški vmesnik in trpežno oglato ohišje. Toda če bi vgradili še malo večjo baterijo ali vsaj dodali hitri polnilnik, bi vsekakor upravičil svojo prestižno ceno, ki pa je še vedno za okoli 50 evrov nižja od Samsunga S8.

Uporaba modela Sony Xperia XZ Premium na testu:
Ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, ura ogledovanja videoposnetkov, dve uri igranja igric (grafično zelo zahtevne), zajem štiridesetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, zajem minutnega posnetka s super počasnim posnetkom, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 20 ur