Anketa, v kateri je spraševal, ali naj ostane na čelu podjetja ali se umakne, se je končala okoli 12.20 po srednjeevropskem času. Še vedno ostaja lastnik Twitterja.

Musk je pred koncem ankete dejal, da bo upošteval njen izid, ni pa razkril podrobnosti, kdaj bo odstopil, če bo izid ankete pokazal, da si to želi večina sodelujočih. Ko ga je eden od uporabnikov vprašal, kdo bi ga lahko nasledil na čelu Twitterja, je Musk, ki vse od nakupa podjetja oktobra letos dviguje prah s svojimi potezami, odgovoril, da "naslednika ni."

Pretekli mesec je Musk na sodišču v Delawaru dejal, da bo v prihodnje manj časa posvečal Twitterju in sčasoma našel novega vodjo podjetja.  Foto: Reuters
Pretekli mesec je Musk na sodišču v Delawaru dejal, da bo v prihodnje manj časa posvečal Twitterju in sčasoma našel novega vodjo podjetja. Foto: Reuters

Musk je anketo objavil v nedeljo, potem ko se je vnovič spremenila politika podjetja, v skladu s katero je prepovedano odpreti uporabniški račun zgolj za promocijo drugih družbenih omrežij in vsebin, ki vsebujejo povezave ali uporabniška imena na druge rivalske platforme.

Poteza zadeva številne družbene medije, kot so Mastodon, Post in Truth Social Donalda Trumpa, pa tudi agregatorje povezav tretjih oseb v družbenih medijih, kot sta linktr.ee in ink.bi. Na seznamu ni TikToka, ki je v kitajski lasti. Twitter je spremembo politike objavljanja naznanil po tem, ko so uporabniki začeli spodbujati sledilce, naj si njihove objave ogledajo drugje.

"Twitter v prihodnje ne bo več dovoljeval brezplačnega spodbujanja določenih platform družbenih medijev," je zapisano v izjavi Twitterja. Uporabniki tako na primer na tem omrežju ne bodo smeli objaviti vabil sledilcem, naj jim sledijo tudi drugje. Če se ne bodo držali novih pravil, bodo uporabniki najprej pozvani, naj izbrišejo določni tvit, nato pa bodo sledile začasne in trajne blokade računov.

Soustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, ki je nedavno vložil denar v družbeno omrežje Nostr in ki je imel nekoč podobna razmišljanja o podjetju, kot jih je imel Musk, preden je bil oktobra prisiljen v prevzem družbenega medija, je na to zadnjo Muskovo potezo tvitnil le vprašanje: "Zakaj?"