Narava pomaga
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Regrat je vsestransko uporaben. Foto: BoBo
Regratovi pripravki, recepti in besedila Jožice Bajc Pivec. Foto: Dobro jutro

Dodaj v

Regrat ni samo za v solato, pripravimo lahko tudi regratovo vino

Regratovi pripravki Jožice Bajc Pivec
18. april 2015 ob 10:47,
zadnji poseg: 18. april 2015 ob 10:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Regrat je res vsestransko uporaben. Uporabna je vsa rastlina: listi, korenina in cvetovi. Uživamo ga presnega (liste) kot solato.

Spomladi si z njegovo pomočjo lahko učinkovito izločimo strupe, ki so se pozimi nabrali v telesu. Pri sladkorni bolezni priporočajo prežvečiti 8-15 votlih cvetnih stebelc na dan. Mleček ni strupen, je pa priporočljiv za odstranjevanje bradavic – z njim si jih namažemo večkrat na dan. Čaj iz listov in korenin priporočajo za zdravljenje pozimi. Zelišče regrata deluje predvsem diuretično - pospešuje izločanje vode. Je glavna sestavina čajev za čiščenje organizma (v ljudski medicini za »čiščenje krvi«), ki spodbujajo presnovo in stimulativno vplivajo na zdrave organe. S tem pa pospešujejo izločanje odvečnih snovi (strupov) iz telesa. Take čaje uporabljamo kot pomladanske kure, za znižanje telesne teže, pri kožnih nečistočah.

Regratov sirup
Lahko si pripravimo tudi regratov sirup (napačno ga imenujejo regratov med):
Vzamemo 4 prgišča cvetov, jih prekuhamo v 2 l vode, precedimo in dobro ožmemo, dodamo vročemu soku 1,5 kg rjavega sladkorja in sok dveh limon ter med kuhanjem na šibkem ognju neprestano mešamo, da dobimo gosto tekočino. Nalijemo v steklenice (kozarce) in jih spravimo v hladen in temen prostor. Uporabljamo ga pri prehladnih obolenjih, posebej pozimi. Ni priporočljiv za sladkorne bolnike.

Regratova tinktura
Za zimo si lahko pripravimo regratovo tinkturo:
Steklenico napolnimo z na drobno narezanimi, očiščenimi svežimi listi in koreninami in jih zalijemo z močnim žganjem (od 50 % do 70 % alkohola). Najboljši je tropinovec ali sadjevec. Pustimo na sobni temperaturi in vsakih nekaj dni pretresemo. Čez tri tedne precedimo skozi gazo, nalijemo v steklenice in spravimo v temen in hladen prostor. Uživamo 20 kapljic 3 x na dan v kozarcu vode. Naredimo 3 tedensko kuro, nato prekinemo za nekaj časa.

Čajna mešanica KRRT (kopriva, regrat, rman, trpotec)
Naberemo liste, ki jih narežemo in posušimo v senci. Korenine razcepimo po dolžini, jih naberemo na nitko in posušimo na senčnem in zračnem mestu. Pripravimo si lahko učinkovito čajno mešanico, ki jo je priporočal pater Simon Ašič. In sicer naberemo in posušimo regrat, koprivo, rman in trpotec. Zmešamo enake dele zelišč in si iz njih pripravljamo poparek, ki ga pijemo nesladkanega. Priporočljiv je pri želodčnih težavah, pri spomladanskem čiščenju organizma, pri težavah s prebavo in žolčem. Pijemo do 3 krat na dan. Tudi s to mešanico si naredimo tritedensko kuro.

Regratovo vino
V knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba Richarda Willforta je zanimiv recept za pripravo regratovega vina: naberemo 6 litrov dobro stisnjenih suhih regratovih cvetnih koškov, jih skrbno oskubimo, dolijemo 6 litrov sveže vode in dodamo lupine 2 limon in 2 pomaranč ter kuhamo četrt do pol ure. Nato precedimo maso skozi laneno krpo, dodamo odcejenemu soku 3 kg sladkorja in sok obeh limon in pomaranč, dobro premešamo in pustimo, da se sok ohladi. Potem raztopimo v skodelici mlačne vode toliko kvasa, da nastane nasičena kašasta raztopina. To zamešamo v ohlajen sok in pustimo vreti 5 dni, najbolje kje v bližini ognjišča ali peči. Kakor hitro tekočina dobro prevre, jo zopet presedimo skozi laneno krpo, in natočimo v močne vinske, ali še bolje, šampanjske steklenice. Te moramo pred uporabo najskrbneje oprati in jih sterilizirati (lahko kar v pečici). Zamaški se morajo tesno prilegati; najbolje, če steklenice zamašimo s pripravo za zapiranje. Nato zamaške dobro prevežemo in zapečatimo ter spravimo v hladno klet v temen kot, z vratom navzdol v kup peska. Čez dva meseca je pijača pitna in drži skoraj neomejeno dolgo. Pravilno pripravljeno regratovo vino je bistro kot voda, zelo močno in se pri natakanju peni kot peneče vino.

Svež sok iz regrata
Tri pesti svežih listov prelijemo s 50 ml vode in jih v mešalniku dobro zmeljemo. Nastali sok odcedimo oziroma filtriramo in hranimo v hladilniku. V obliki kure jemljemo trikrat dnevno po eno jedilno žlico. Sveži sok pospešuje krvni obtok, izločanje vode in olajša prebavo.

D. S., Jožica Bajc Pivec, oddaja Dobro jutro
Prijavi napako
Komentarji
Zagor te Nej
# 18.04.2015 ob 12:00
Pozabili ste še regratovo kavo is praženih koreninic. Je bilo na vašem programu kak teden nazaj.
fur80
# 18.04.2015 ob 12:33
Torej, če naberem regrad, naredim ven vino in ga dam nekomu za pit, a sem mu s tem omogočal uživanje droge?
Kazalo