Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Tanja Mojzer

Čist novo Štiri najboljše šole odpotovale na izlet v Švico

13.06.2024

S tekmovalci štirih najboljših šol in navijači zmagovalcev so se ustvarjalci oddaje Male sive celice in mentorji teh šol, odpravili v Švico v CERN - največji laboratorij za fiziko delcev na svetu.

Zakaj? Zato! Zakaj lahko od staršev in starih staršev podedujemo določene lastnosti?

16.06.2024

Od naših staršev podedujemo zapis v celicah, ki ga s skupnim imenom imenujemo DNK. Velikokrat se uporablja tudi ime genom, ki označuje celotno genetska informacijo celice, organizma ali virusa. In to je tudi razlog, zakaj smo podobni svojim staršem.

Živali Pasje pasme: Akita inu, samotar si!

15.06.2024

Akita inu je po značaju zelo poseben pes. Običajno je potrpežljiv in naklonjen otrokom v družini lastnika, toda ne prenaša dolgo hrupa in vrveža otrok, ki jih ne pozna.

Moje telo Kaj pomeni, če ima nekdo povišan holesterol?

14.06.2024

Holesterol je voskasta, maščobi podobna snov, ki je v vsaki telesni celici, saj je sestavni del vseh celičnih membran. Je torej nujen, težava nastane le takrat, ko ga je v krvi preveč. To pa izvemo, ko damo vzorec krvi na krvne preiskave.

Scena Kdo je naj dijak 2024?

11.06.2024

Zmagovalec razpisa je postal dijak Luka Vaupot, ki je od Dijaške organizacije Slovenije prejel brezplačno potovanje na Univerzo Berkeley v ZDA.

Rastline Navadni volčin, strupen si!

13.06.2024

Navadni volčin ima na koncu olesenelega stebla in vejic šopek zelenih listov, pod njim pa je večje število rožnatih cvetov. Gre za strupeno rastlino, zato se plodov, ki so majhne okrogle oblike, ne dotikajte.

Zakaj? Zato! Zakaj rastlin ni potrebno hraniti kot na primer živali?

12.06.2024

Rastline se lahko prehranjujejo same zaradi procesa, ki se imenuje fotosinteza. To je poseben proces znotraj rastline, ki s pomočjo zraka, svetlobe in vode iz zemlje ustvarja kisik in hrano zase.

Moje telo Kaj je gastritis?

10.06.2024

Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki lahko povzroči različne simptome in težave v prebavilih. Lahko je akuten (trenuten, kratkotrajni) ali kroničen (dolgotrajen). Do njega pride zaradi različnih vzrokov.

Zakaj? Zato! Zakaj je potrebno zemljo na vrtovih gnojiti?

08.06.2024

Če imate doma zelenjavni vrt ali pa ga ima kdo drug, ste verjetno že videli, da se ob začetku pomladi prekoplje in doda različna gnojila (kompost, in morda živalska gnojila). To je za rast vrtnin nujno potrebno, saj rastline potrebujejo hranljive snovi.

Moje telo Kaj storiti, če v oko pade tujek?

06.06.2024

Zelo neprijetno je, če kdaj v oko pade kakšen tujek. To je lahko že samo prah, kakšna smet, opilek od lesa ali česar koli. Izjemno pomembno je, da ostanemo mirni in ne drgnemo očesa. Čimprej poiščemo pomoč. In ja, tudi jok včasih pomaga, ker spere tujek.

Moje telo Sladkorna bolezen, celice beta in inzulin

04.06.2024

Sladkorna bolezen ne pomeni, da pojemo preveč sladkega ali da sladkega ne smemo jesti, temveč gre za kompleksno bolezen, kjer sladkor v naši krvi lahko izjemno niha. To je zaradi poškodbe hormona inzulina, ki bi moral naš krvni sladkor uravnavati.

Zakaj? Zato! Zakaj so si nekateri dvojčki popolnoma podobni, nekateri pa sploh ne?

04.06.2024

Če srečate dvojčke ali ste sami del njihove polovice, je lahko samo dvoje: ali ste istega spola in ste si med seboj popolnoma podobni ali pa druga možnost: lahko sta istega ali različnega spola in ni nujno, da sta si sploh kaj podobna.

Stran 1 od 110
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov