Foto: BoBo
Foto: BoBo

V četrtek malo pred poldnevom je pred policijsko postajo Ilirska Bistrica pripeljal osebni avtomobil nemških registrskih tablic. Vozila je državljanka Grčije, v vozilu sta bila še dva državljana Sirije z urejenim statusom v Nemčiji.

Klicali so pomoč, zato je k vozilu prihitel bližnji gasilec. Ko je videl, da je avtu še en človek z minimalnimi znaki življenja, je poklical zdravniško pomoč, pojasnjujejo na PU-ju Koper.

Zdravnica iz Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica je moškega oživljala, a je kljub temu umrl. Vzrok smrti sta bili podhladitev in izčrpanost.

Policisti so ugotovili, da je 20-letni državljan Sirije klical v Nemčijo svoja brata in povedal, da ne more več in da naj ga pridejo iskat. Sorodniki so ga našli nekje v gozdu v bližini Ilirske Bistrice na podlagi koordinat, ki jih je poslal.

Panelne ograje na meji. Foto: BoBo
Panelne ograje na meji. Foto: BoBo

"Smrti so posledica zaprtja mej"

"To je eden izmed žalostnih primerov, ki se kar kopičijo, samo od lani do julija letos je bilo 13 utopitev v Kolpi. Ob vremenskih razmerah so tudi ostale situacije za migrante, ki skušajo prečkati meje, vse slabše. Posledično so migranti vse bolj obupani. Smrti so posledica zaprtja mej," ob tem izpostavlja Tit Starc iz iniciative Info Kolpa.

Spomni, da ima slovenska policija od lanskega maja prakso, da sistematično vrača nelegalne prestopnike meje na Hrvaško. "Tam jih hrvaška policija pretepe, jim pobere telefone in jih pošlje v Bosno. Veliko primerov je, ko migranti zatrdijo, da so prosili za azil, a jih sploh niso dali v postopek, temveč so jih samo predali hrvaškim organom. Slovenska policija to seveda zanika, a že sama policijska statistika kaže drugače," je Starc povedal za MMC.

Našteje, da je bilo letos zaradi nelegalnega prečkanja meje po podatkih policije prijetih 11.768 ljudi, od tega jih je bilo 7.900 vrnjenih. Skoraj 70 odstotkov prijetih migrantov, ki so nelegalno prečkali mejo, je bilo po meddržavnem sporazumu torej vrnjenih na Hrvaško. "Nato so prisiljeni, da spet poskušajo ponoviti pot. Večina migrantov v Bosni ve, kaj jih čaka, če bodo prečkali to mejo. Celo rečejo poskusu prehoda The Game (Igra). Ker legalnih poti sploh ni več, so prisiljeni izbirati bolj tvegane migrantske poti in so posledično so vse bolj izpostavljeni nevarnostim."

Kaj bi torej njegova družina lahko storila, da bi mu po prejemu sporočila pravočasno pomagala? "Če bi se njegova družina obrnila na katere koli slovenske državne organe, bi to zanj pomenilo vrnitev v Bosno in Hercegovino," je prepričan Starc.

Vmesno poročilo varuha človekovih pravic je namreč pokazalo, "da lahko migrant eksplicitno pove policistom, da beži zaradi preganjanja v državi izvora, to je zabeleženo v policijski zapisnik, potem pa v dokumentih, po katerih se izvaja vrnitev Hrvaški, piše, da gre za ekonomskega migranta. Slovenska policija pripomore k temu, da so torej za te ljudi zaprte vse legalne poti in zato prihaja do tragičnih dogodkov."

20-letni prebežnik umrl zaradi izčrpanosti