Foto: BoBo
Foto: BoBo

Spletni portal 24 ur je dopoldne poročal, da naj bi v četrtek pozno zvečer v azilni dom na Viču vstopil moški, ki naj bi začel groziti, da se bo razstrelil.

Za dodatna pojasnila smo se obrnili na Policijsko upravo Ljubljana, kjer navedb portala o grožnjah niso potrdili. Kot so pojasnili, so bili malo pred 23. uro zvečer obveščeni, da je pred azilnim domom avtomobil slovenskih registrskih označb, ki okoliške prebivalce vznemirja z glasnim predvajanjem molitve.

Za volanom je sedel 35-letni državljan Slovenije, pozneje pa se mu je po navedbah policije v vozilu povsem naključno pridružil 37-letni državljan Maroka, ki je bil vidno pod vpliva alkohola. Pri tem niso bile izrečene nobene grožnje.

Sorodna novica Policija na Janšev poziv k oborožitvi: Pustite nam opravljati naše delo

Policisti so ob prihodu na kraj zavarovali okolico in oba moška pozvali, naj izstopita iz vozila, vendar teh ukazov nista upoštevala. Na kraju so nato posredovali tudi policijski pogajalec in pa policisti specialne enote policije, ki so nato opravili prijetje voznika, drugi moški pa je sam izstopil iz vozila in se zatekel v azilni dom, kjer so ga prijeli varnostniki.

Pri pregledu obeh moških in avtomobila nevarnih predmetov ni bilo najdenih, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

S 35-letnim voznikom je bil na kraju izveden postopek in prvi nujni preiskovalni ukrepi, nato pa so na kraju policisti z njim postopek končali. Moški do zdaj še ni bil obravnavan za kazniva dejanja, bil pa je enkrat obravnavan za prekršek z elementom nasilja. Trenutno zbiranje obvestil zaradi suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja in javnega poveličevanja terorističnih dejanj še poteka, so sporočili s policije.

37-letni državljan Maroka pa je bil ob tem zaradi kršenja javnega reda in miru pridržan do streznitve, izdan mu je bil tudi plačilni nalog.

20-letnik grozil s terorističnim napadom na shodu v središču Ljubljane

Na policiji so ob tem dodali, da so glede na trenutne varnostne razmere po Evropi in na povečano stopnjo nevarnosti terorizma, v zadnjih dneh intenzivno zbirali informacije o morebitnih tveganjih. V tem tednu so prijeli tudi prijavo, da so organizatorji javnega shoda v podporo Palestini, ki je v četrtek ob 17. uri potekal na Trgu republike v Ljubljani, že pred dogodkom prejeli pisne grožnje o izvedbi terorističnega napada na shodu.

Dejavnosti policije so se začele takoj in policisti so v četrtek prijeli 20-letnega državljana Slovenije, ki je grozil s terorističnimi dejanji. "Osumljenemu so odvzeli prostost zaradi suma storitve kaznivega dejanja terorizma, same dejavnosti predkazenskega postopka še potekajo, zato trenutno več informacij še ne moremo podati," so še dodali na policiji. Pojasnili so le, da osumljeni do zdaj še ni bil obravnavan za kazniva dejanja.

Andrej Rupnik o dvigu ocene ogroženosti
Policija opozarja pred podpihovanjem napetosti