Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja je po navedbah Zrinskega zagrožena zaporna kazen najmanj 15 let, lahko pa tudi dosmrtni zapor. Foto: Posnetek zaslona
Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja je po navedbah Zrinskega zagrožena zaporna kazen najmanj 15 let, lahko pa tudi dosmrtni zapor. Foto: Posnetek zaslona

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto na sektorju kriminalistične policije PU-ja Ljubljana Valter Zrinski je v izjavi za javnost pojasnil, da se je kaznivo dejanje zgodilo marca letos. Takrat so svojci ljubljanske policiste obvestili, da pogrešajo 37-letnega moškega iz Ljubljane. Steklo je tako iskanje pogrešanega kot preiskava glede možnih vzrokov za izginotje. "Na podlagi zbranih obvestil se je kmalu pojavil sum, da je pogrešanje 37-letnega moškega posledica kaznivega dejanja," je pojasnil Zrinski in dodal, da so nadaljnjo preiskavo nato prevzeli kriminalisti, preiskovalci NPU-ja in forenziki.

V več mesecev trajajoči kriminalistični preiskavi so opravili več kot 80 pogovorov, z nekaterimi ljudmi tudi večkrat, izvedli so več preiskovalnih dejanj – od zasegov predmetov do ogledov krajev, povezanih s preiskovanim kaznivim dejanjem, in več hišnih preiskav. Ugotovili so, da je bil 37-letnik žrtev umora, ki ga je osumljen 38-letni Ljubljančan.

"Kaznivo dejanje je osumljeni storil v enem izmed stanovanj na območju centra Ljubljane, po dejanju pa je truplo odpeljal in odvrgel v gozdu v okolici Ljubljane, na območju Krima," je povedal Zrinski in dodal, da so posmrtne ostanke pokojnika naključno našli občani, in sicer šele avgusta. Obdukcija je pokazala, da je pokojnik umrl zaradi strelnih ran.

Kot kaže, je bil povod za kaznivo dejanje koristoljubje, saj je bil storilec v dolžniškem razmerju do žrtve. Osumljenca sicer še niso prijeli – iščejo ga tudi tuji varnostni organi –, zato podrobnosti preiskave Zrinski ni mogel razkriti. Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja je po navedbah Zrinskega zagrožena zaporna kazen najmanj 15 let, lahko pa tudi dosmrtni zapor.

Policija išče osumljenca umora