V reko Ščavnico se je izlilo 50.000 litrov gnojnice. Foto: MMC RTV SLO
V reko Ščavnico se je izlilo 50.000 litrov gnojnice. Foto: MMC RTV SLO

Spodnji Ščavnici je v sredo na eni od kmetij počila stena gnojne jame. Gnojnica, ki se je izlila, je povzročila pogin rib v reki Ščavnici, okoliške prebivalce opozarjajo, naj ne uporabljajo vode iz lastnih vodovodov oziroma studencev.

Lastnik kmetije Emil Fras je bil z domačimi na njivi, ko so mu mimoidoči včeraj sporočili, da po cesti pod njihovo gnojno cisterno teče gnojnica. Kot je ugotovil, je ta očitno prežrla armaturo stene 12 let starega rezervoarja, iz katerega je po podatkih policije steklo kakih 50 tisoč litrov.

"Kar je steklo je steklo po cesti in potem v cestni jarek. Če bi bilo to v gozdu ali zaraščenem področju, ne bi prišlo tako daleč. Po asfaltu pa je pač teklo," je povedal Emil Fras.

Gasilci in vaščani so s spiranjem cestišče očistili, ribiči pa so ugotovili, da je gnojnica onesnažila tudi reko Ščavnico, v kateri so našli poginule ribe. Zdaj je sicer čas drstenja, pravi predsednik ribiške družine Gornja Radgona Andrej Vreča: "Mislim, da imamo nekaj sreče, da se je večina rib selila malo višje po toku Ščavnice navzgor. Kar jih je ostalo, so poginile."

O onesnaženju, ki bi nizvodno v reki Ščavnici, zlasti pa v Gajševskem jezeru lahko pomoril veliko več rib, so že obvestili svoje ljutomerske kolege, dodaja Vreča.

Anton Rožman, ki je v občini Gornja Radgona oziroma na tamkajšnjem komunalnem podjetju zadolžen za pitno vodo, pa poudarja, da k sreči ni prišlo do razlitja okoli vodnih virov. "Res pa je, da nekateri koristijo individualne vodnjake, zato jih pozivamo, da jih ne uporalbjajo do preklica," je opozoril.

Razmere na Frasovi kmetiji si danes ogledujejo tudi predstavniki vseh pristojnih inšpekcijskih služb, ki so med drugim ugotovile, da ima lastnik za zbiralnik gnojnice vsa potrebna dovoljenja.