Košutar Gašparić ne prizna krivde v aferi Žilne opornice. Foto: Pixabay
Košutar Gašparić ne prizna krivde v aferi Žilne opornice. Foto: Pixabay

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi morala biti danes dva predobravnavna naroka v aferi Žilne opornice, a se je o krivdi izrekla le obtožena Irma Košutar Gašparić. Drugega obtoženega v tej zadevi, kardiologa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) Matjaža Bunca, na sodišče ni bilo. Njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič je le uro pred začetkom predobravnavnega naroka obvestila sodišče, da imata oba zdravstvene težave, je pojasnil sodnik Srečko Škerbec. Predobravnavni narok je tako sklican za 4. december.

Je pa na sodišče v zgodnjih dopoldanskih urah prišla druga obtožena Košutar Gašparić. Tožilec Luka Moljk ji očita, da je med julijem 2012 in februarjem 2015 kardiologu Buncu v več manjših zneskih izplačala nedovoljeno darilo, to je skupaj 21.700 evrov kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla žilnih opornic, ki jih je prodajala sama, in da bi pri svojih kolegih spodbujal čim večji nakup teh žilnih opornic v UKC-ju, je pojasnil Moljk.

Zahtevana izločitev dokazov

Košutar Gašparić krivde ni priznala, je pa njen zagovornik Janez Koščak zahteval zelo obsežno izločitev dokazov iz sodnega spisa in izločitev sodnika Škerbca.

Kot je pojasnil, obtožba njegove stranke temelji na izjavah, ki jih je bila prisiljena dati pred parlamentarno komisijo DZ-ja o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju žilnih opornic, pri čemer pa ni bila opozorjena na privilegij zoper samoobtožbo.

"Takšna zahteva zelo podaljša začetno fazo, da sploh pride do sojenja," se je danes odzval tožilec Moljk. Kot je pojasnil, je obramba izločitev dokazov zahtevala tudi med sodno preiskavo, to pa zato, ker naj bi vodja preiskovalne komisije DZ-ja Jelka Godec nedopustno vplivala na obtoženko, da je povedala stvari, ki jih sicer ne bi.

"Preiskovalna sodnica je ta razlog zavrnila, prav tako je višje sodišče potrdilo, da so ti zahtevki utemeljeni," je poudaril Moljk. Kot dokaj pogost manever za zavlačevanje sojenja je označil tudi današnje opravičilo Bunca in njegove zagovornice glede nastopa zdravstvenih težav.

Po navedbah tožilca imajo za izpeljavo sodnega postopka čas do sredine leta 2025.